sobota, 24 lipca 2021

Bocadillo de pisto

Jak mawiają Hiszpanie pan con pan comida de tontos (chleb z chlebem to jedzenie dla idiotów), co oznacza, że łączenie tych samych składników jest uważane za głupie, co innego chleb z czymś innym. Tak powstały różne rodzaje bocadillo, czyli rodzaj kanapki z podłużnych bułek. Nie mylić z tradycyjną kanapką, również obecną w Hiszpanii, do której używany jest chleb.
Jedna z teorii na temat powstania tego dania jest dość tragiczna, gdyż mówi o tym, że została przywieziona podczas największego ludobójstwa znanego światu, czyli chrystianizacji Ameryk, gdzie Hiszpanie podpatrzyli podobne u Azteków.
W każdym razie zadomowiła się na dobre i choć na początku, z uwagi na niski koszt i łatwość w przygotowaniu, była popularna głównie u niskich warstw społecznych jak robotnicy, rolnicy, czy żołnierze, to obecnie serwuje się je w restauracjach, a doczekała się nawet wersji słodkiej, z czekoladą w środku :) Ja zrobiłem wersję de pisto, czyli z czymś na kształt ratatouille.

Składniki:

- podłużna bułka
- cukinia
- pomidor
- papryka czerwona
- cebula


Wykonanie:

Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Podsmażamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i dalej smażymy. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dalej smażymy. Dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora i dusimy chwilę pod przykryciem. 
Bułkę kroimy wzdłuż i wkładamy, jeszcze ciepłe pisto

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz