piątek, 23 lipca 2021

Letni chłopski garnek

Chłopski garnek to znane, pyszne i proste danie jednogarnkowe. Przygotowałam na jego podstawie letnią wersje tego dania z młodymi warzywami, które są teraz dostępne. Jest młoda kapusta, ziemniaczki, marchewka, dużo koperku i dorzuciłam także pieczarki. I oczywiście podsmażona kiełbasa. W sam raz na letni obiad.

składniki:

1/2 główki młodej kapusty (ok 800 g)
3-4 marchewki
5 średnich młodych ziemniaków
2 cebule
pęczek koperku
20 małych pieczarek
2 łyżki masła
ok 850 ml wody lub bulionu
450 g cienkiej kiełbasy
olej do podsmażenia

Cebulę pokroić w pół plastry. Marchewkę w plasterki, ziemniaki w kostkę. Kapustę pokroić w paski, ja kroje tak grubiej. Pieczarki pokroić w grubsze plastry. W garnku rozgrzać odrobinę oleju i zeszklić cebulę. Dodać marchewkę i ziemniaki. Wszystko razem chwilę przesmażyć. Następnie wlać wodę lub bulion i dodać pokrojoną kapustę. Wymieszać i wszystko dusić do miękkości, delikatnie posolić. W międzyczasie podsmażyć na maśle pieczarki i także dorzucić do garnka. Kiełbasę pokroić w plasterki lub kostkę i przyrumienić na patelni. Gdy warzywa będą już miękkie dorzucić do garnka podsmażoną kiełbasę, wymieszać i doprawić do smaku solą i pierzem. Na koniec dodać posiekany koperek.


1 komentarz:

  1. O tak! Chłopski garnek w letnim wydaniu jest dużo intensywniejszy w smaku i przez to zdecydowanie lepszy:) I tak pięknie pachnie:D

    OdpowiedzUsuń