Sałatka wiosenna z jajkiem i szynką

Prosta sałatka warzywna z szynką konserwową oraz jajkami. Idealna np na śniadanie czy kolację.

Niektórzy z Was mogą dopatrzeć się na zdjęciu, że sałatka skropiona jest kremem balsamicznym, którego nie wymieniam w składnikach. Na zdjęciu widzicie połowę przygotowanej przeze mnie porcji. Tę do zdjęć faktycznie skropiłam moim ulubionym kremem, jednak jego owocowy smak nie do końca pasował do… jajka. Na szczęście po ponownym wymieszaniu wszystkich składników smak kremu troszkę się „stracił”. Na koniec skropiłam całość po prostu oliwą i oprószyłam ziołami prowansalskimi z młynka. I to w zupełności wystarczyło, by nadać sałatce pełni smaku.

Zapewniam, że tak przygotowana sałatka smakuje po prostu pysznie.

  • 1 główka sałaty lodowej
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1/2 zielonego ogórka
  • 70 g kukurydzy
  • 150 g szynki konserwowej
  • 4 jajka
  • 1 mała czerwona cebula
  • ziarna słonecznika
  • olej/oliwa
  • zioła prowansalskie

Jajka gotujemy na twardo.

Sałatę lodową dzielimy na mniejsze części.

Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.

Ogórka kroimy na plasterki.

Kukurydzę osączamy z zalewy.

Szynkę kroimy w kostkę.

Czerwoną cebulę kroimy w piórka.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce. Dodajemy ugotowane na twardo i pokrojone na plasterki jajka oraz podprażone na rozgrzanej, suchej patelni ziarna słonecznika. Całość skrapiamy 1-2 łyżkami oliwy. Posypujemy ziołami prowansalskimi.