Możesz nie mieć nic… Ale jeśli masz pasje… to tak jak byś miał wszystko…

RalfBurger Ziemniak w Kuchni Świata / Potato in the Kitchen of the World

Ziemniaczany RalfBurger

Ziemniaczany RalfBurger

Ziemniaczany RalfBurger

Ziemniaczany RalfBurger

Ziemniaczany RalfBurger ? pomysł na to cudo wpadł mi do głowy w czasie meczu na Euro między Belgią i Włochami.

Oglądając mecz i przeglądając internet, zobaczyłem, że mój przyjaciel Pan Gordon Ramsay otwiera swoją nową restaurację z Hamburgerami.

RalfBurger

Oczywiście pomyślałem skoro mój przyjaciel, który w ogólę nie wie o moim istnieniu, ale przecież mi to nie przeszkadza uważać Pana Gordona za swoje przyjaciela ?, może wymyślić Hamburgera to, czemu ja bym też nie mógł.

I tak powstał ziemniaczany RalfBurger ??

Hamburger z ziemniakiem

Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi i jakże nudnej, życzę Ci smacznego.

Dane Techniczne RalfBurgera

  • Ilość RalfBurgerów – 4

  • Czas Przygotowania – Bez piwa idzie wolniej

  • Kraj Pochodzenia – hmm dobre pytanie ?

  • Kalorie na RalfBurgera – 1060 ?
  • Białko – 54
  • Węglowodany – 115
  • Tłuszcze – 39

Ziemniaczany kotlet

.. Nie każdy może być truflą. Większość z nas to ziemniaki. A ziemniakiem oczywiście jest bardzo dobrze być…

Massimo Bottura z Książki:

„Nigdy nie ufaj chudemu włoskiemu szefowi kuchni”

Przede wszystkim musimy przygotować składniki

  • Ziemniaki – 1.2 kg

  • Bułka tarta Panko – 150 gram

  • Jajko – 3-5 sztuk

  • Bułki do burgerów – 4

  • Pastrami – 200 gram

  • Ser Feta – 400 gram

  • Pasta Chipotle – 100 gram

  • Ogórki konserwowe – kilka

  • Jalapeño – kilka

  • Szczypiorek – duża garść

  • Szalotka – duża garść

  • Sałata dowolna

  • Sól – do smaku

  • Pieprz świeżo zmielony – do smaku

  • Wędzona papryka – do smaku

  • Ostra papryka – do smaku

  • Czerwona papryka – do smaku

Z pewnością składniki są już gotowe, wiec możemy robić ziemniaczanego RalfBurgera

  • Po pierwsze ugotuj obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki, następnie ugnieć je.

  • Po drugie dodaj do ziemniaków jajka, bułkę, posiekany szczypiorek i szalotkę. Dopraw solą, pieprzem i paprykami. Bardzo dobrze wymieszaj i uformuj 4 „kotlety”.

  • W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

  • Po trzecie połóż kotlety, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na jakieś 50-60 minut, aż ziemniaki ładnie się spieką. W połowie pieczenia, obróć je na drugą stronę.

  • W międzyczasie wymieszaj ser feta z pastą Chipotle.

  • Po czwarte podpiecz w piekarniku przez chwilę bułki.

  • I na koniec złóż Ziemniaczango RalfBurgera w całość. Na bułkę połóż sałatę, kotlet z ziemniaka, ser feta z Chipotle, ogórka, kawałki pastrami i Jalapeño. Zamknij drugą częścią bułki, otwórz piwo bo chyba je masz ❗❓❗❓ i zdrówko ??
Hamburger

Załóżmy, że z jakiegoś powodu nie lubisz blogów, ale za to masz Instagram, zapraszam więc do obserwowania mojego skromnego profilu. Od jakiegoś czasu pod zdjęciami znajdują się oczywiście przepisy. ⤵️

Dołącz do mojej grupy na Facebook ❗

W związku z tym zapraszam Cię jak zawsze do grupy kulinarnej na Facebook.

Facet w Kuchni-gotowanie pod wpływem.

Grupę tworzą przede wszystkim ludzie z pasją do gotwania.

Zarówno amatorzy jak i zawodowcy. Znajdziesz tam dziesiątki przepisów.

Dlatego dołącz do Naszej Kuchni ❗

RafalCook

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak powstała Twoja ulubiona potrawa❓ Czy wiesz, skąd pochodzi sushi, pierogi, czy spaghetti❓ Każda potrawa ma swoją historię, która sięga czasów sprzed wieków. Na moim kanale na YouTube i Blogu staram się odkrywać tajemnice ulubionych dań z różnych krajów.

Pierogi - jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej - mają swoje korzenie w Azji Środkowej. Początkowo były to małe kawałki ciasta, wypełnione mięsem lub warzywami, gotowane w wodzie. Z czasem pierogi zyskały na popularności w Europie Wschodniej, a dziś są uwielbiane na całym świecie.

Sushi - popularne danie kuchni japońskiej, powstało w VII wieku, kiedy to ryby były przechowywane w beczkach z ryżem, aby zachować ich świeżość. Z czasem ryż stał się stałym składnikiem sushi, a danie zyskało na popularności nie tylko w Japonii, ale na całym świecie.

Spaghetti - danie kuchni włoskiej, ma swoje korzenie w Chinach. W wiekach przed naszą erą Chińczycy jedli makaron z mąki pszennej, który był wytwarzany w specjalnych formach. W XIII wieku Marco Polo sprowadził makaron do Włoch, gdzie stał się popularnym daniem.

I wiele, wiele innych, które znajdziesz na stronie

Tak wiele potraw ma swoją historię, a odkrywanie jej może być fascynującym doświadczeniem. Warto poznać tło kulinarnych tradycji, które ukształtowały nasze ulubione dania.

A Ty mój drogi czytelniku - podglądaczu jakie potrawy uwielbiasz ❓Czy znasz ich historię❓ Podziel się swoimi ulubionymi daniami i ich historią w komentarzach.

Zapraszam.

Możesz również polubić…

2 komentarze

  1. Agata :

    Świetnie ???

    1. Dziękuję ???

Skomentuj

[instagram-feed]