rosol z papryczkami padron

Rosół z papryczkami padron – to mój pomysł na pyszną zupę trochę w stylu zero waste. Zostało mi kilka papryczek padron, na które już nikt nie miał zbytniej ochoty i szukałam sposobu by je wykorzystać. Akurat gotowałam rosół, a wiadomo do wywaru im więcej warzyw tym lepiej by był bardziej aromatyczny i smaczny. Polecam.

Papryczki padron – jedliście już? Ich nazwa pimientos de Padron wywodzi się od hiszpańskiego miasta Padron. Sławne są jako hiszpańskie tapas – pieczone, smażone lub grillowane. To małe, zielone, podłużne papryczki. Nie są ostre. Mają łagodny, charakterystyczny paprykowy smak, lekko wpadający w gorzkawy – powiedziałabym, że są ciekawe i warto ich spróbować.
Można je jeść na surowo, można po obróbce termicznej. Można je zamarynować albo nadziać.

 

 

 

PRZEPIS NA ROSÓŁ Z PAPRYCZKAMI PADRON

Składniki:

  • ok 1-1,5 kg kura z wolnego wybiegu lub mieszanka: korpus kury, skrzydełka indyka
  • 1 duża włoszczyzna
  • 2 cebule
  • kilka papryczek padron
  • 2 liście laurowe
  • 10 szt ziela angielskiego
  • 10 szt pieprzu w ziarnach
  • sól

 

Jak zrobić rosół z papryczkami padron:

  1. Najpierw mięso kroimy na części, myjemy dokładnie.
  2. Następnie w garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, mięso przekładamy do garnka i obsmażamy
  3. Potem dodajemy cebulę pokrojoną w ćwiartki i podsmażamy z mięsem.
  4. Zaraz potem zalewamy zimną wodą (ok 2,5l) zagotowujemy.
  5. Zmniejszamy ogień, dodajemy przyprawy, papryczki i gotujemy na wolnym ogniu ok godziny.
  6. W tym czasie warzywa obieramy, dodajemy do rosołu. Gotujemy to wszystko jeszcze godzinę.
  7. Doprawiamy do smaku.

 

 

rosol z papryczkami padron