Salmorejo, hiszpański chłodnik pomidorowy

gęsty-pomaranczowy-plyn-w-misce
Salmorejo, hiszpański chłodnik pomidorowy
 

Uwielbiam hiszpańską kuchnię! Swego czasu mieszkałam tam kilka lat i ta miłość pozostała ze mną aż do teraz 💓. Dziś zapraszam Was na jedną z moich ulubionych letnich zup. Salmorejo, hiszpański chłodnik pomidorowy, to idealna propozycja na upalne dni. Zupę zrobimy z trzech podstawowych składników, które każdy mam w domu, czyli pomidorów, bułki i oliwy. Dosłownie chwila w kuchni i pyszne danie gotowe.

W Andaluzji salmorejo jest podawane z posiekanym jajkiem ugotowanym na twardo i kawałkami szynki serrano, więc jeśli macie ochotę na  hiszpańską klasykę, to polecam też taka wersję. Zróbcie ją koniecznie i zaskoczcie swoich współbiesiadników jej rewelacyjnym smakiem.

Inne przepisy na gazpacho na blogu

Na blogu znajdziesz także inne pomysły na ten pyszne hiszpańskie chłodniki. Kliknij w przepis, aby do niego przejść:


Kulinarne inspiracje na Facebooku

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na FB → https://www.facebook.com/KulinarnePrzygodyGatity


Salmorejo, hiszpański chłodnik pomidorowy

 

Salmorejo, hiszpański chłodnik pomidorowy 

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki: 

  • 1000 g dojrzałych pomidorów
  • 200 g miąższu z bułki
  • 100 ml oliwy z oliwek EV
  • duży ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie łyżeczka octu winnego


 

Wykonanie

Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Kroimy na mniejsze części, wkładamy do blendera wraz z obranym czosnkiem. Dokładnie blendujemy, dodajemy pokruszony miąższ i ponownie blendujemy. Na koniec dodajemy przyprawy i oliwę. Dokładnie mieszamy.

Zupę chowamy do lodówki, żeby się porządnie schłodziła.



Komentarze