Zupa z cukinii i kapusty pekińskiej

Zupa z cukinii i kapusty pekińskiej – bardzo prosta do przygotowania i smaczna, zblenderowana na krem.

Teraz latem, kiedy mamy wszystkie warzywa młode i tak smaczne, niewiele trzeba by wyszło pyszne danie.

Wzięłam więc cebule i podsmażyłam na oliwie, dodałam pyszne młode ziemniaki, pekinkę, przyprawy, wodę i podgotowałam. Potem cukinię i chwilę gotowania. A potem już miksowanie i doprawianie.

Kilka prostych składników i letni obiad gotowy – w mniej niż pół godziny.

 

PRZEPIS NA ZUPĘ Z CUKINII I KAPUSTY PEKIŃSKIEJ
Składniki na 4-6 porcji:

  • 2 cebule
  • 50 ml oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kg ziemniaków
  • 500g cukinii
  • 300g kapusty pekińskiej
  • 100ml śmietanki
  • 2 liście laurowe
  • 10 szt ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • do podania szczypiorek i czarny sezam, grzanki

 

Jak zrobić zupę z cukinii i kapusty pekińskiej:

  1. Najpierw cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
  2. Następnie w garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i podsmażamy aż zacznie się złocić.
  3. Potem obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę.
  4. Zaraz potem siekamy kapustę pekińską.
  5. Do cebuli dodajemy ziemniaki, kapustę oraz przyprawy.
  6. Zalewamy 1,5-2l wody. Gotujemy 15 min.
  7. Potem cukinię kroimy w kostkę, dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze 5 min.
  8. Następnie z zupy wyławiamy liście laurowe i ziele angielskie, dodajemy śmietankę.
  9. Blenderujemy zupę na krem.
  10. Doprawiamy do smaku.
  11. Podajemy ze szczypiorkiem, grzankami i szczyptą czarnego sezamu dla fajnego wyglądu.

 

Zupa z cukinii i kapusty pekińskiej