Możesz nie mieć nic… Ale jeśli masz pasje… to tak jak byś miał wszystko…

Grecja / Greece Ziemniak w Kuchni Świata / Potato in the Kitchen of the World

Pieczony kurczak z ziemniakami

Pieczony kurczak z ziemniakami

Pieczony kurczak z ziemniakami

Pieczony kurczak z ziemniakami

Pieczony kurczak z ziemniakami po grecku, jednogarnkowe, niezwykle aromatyczne danie.

Chociaż mnogość składników może przestraszyć, to wykonanie jest niezwykle proste i pieczony kurczak z ziemniakami może być idealnym, na przykład niedzielnym daniem ? zamiast klusek…wiadomo skąd ?.

Kurczak pieczony po Grecku

Przepis podpatrzyłem u greckiego szefa kuchni Giannis’a Loukakos’a który jest założycielem i właścicielem restauracji-Bread & Salt-w Chalandri, zdobywcą wielu nagród kulinarnych, autorem programów TV o gotowaniu i jurorem w greckim MasterChef?.

Pieczone ziemniaki

Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi i jakże nudnej, życzę Ci smacznego. 

Dane Techniczne Pieczonego kurczak z ziemniakami

  • Ilość Porcji – 4

  • Czas Przygotowania – 120-150 minut ➕ czas na marynowanie kurczaka


  • Kalorie na porcję – 758
  • Białko – 58
  • Węglowodany – 43.5
  • Tłuszcze – 143 ❗

Kurczak w ziolach

.. Nie każdy może być truflą. Większość z nas to ziemniaki. A ziemniakiem oczywiście jest bardzo dobrze być…

Massimo Bottura z Książki:

„Nigdy nie ufaj chudemu włoskiemu szefowi kuchni”

Przede wszystkim musimy przygotować składniki

  • Kurczak, karmiony kukurydzą, wolno spacerujący, a dokładniej jego nogi – 4 sztuki

  • Małe ziemniaki – 1 kg

Marynata do Kurczaka


  • Czosnek – 5-7 ząbków

  • Świeża pietruszka

  • Świeży rozmaryn

  • Świeży tymianek

  • Musztarda Dijon – 3-5 łyżek

  • Sól – do smaku

  • Pieprz świeżo zmielony – do smaku

  • Woda – 50 ml

Marynata do ziemniaków

  • Oliwa z oliwek najwyższej jakości oczywiście z Domu Oliwnego – 25 ml

  • Sok z cytryny – 2-3 sztuki

  • Masło – 80 gram

  • Suszone oregano

  • Liście laurowe

Z pewnością składniki są już gotowe, wiec możemy robić Pieczonego kurczaka z ziemniakami

  • Przede wszystkim zacznij dzień wcześniej. Wszystkie składniki marynaty na kurczaka obierz i włóż do blendera. Zmiksuj na jednolitą pastę.

  • Następnie włóż mięso do pojemnika, przykryj mieszanką z blendera i schowaj do lodówki, najlepiej na całą noc.

  • Jeśli mamy już nowy dzień ? to.

  • Po pierwsze ziemniaki umyj, osusz i włóż do naczynia żaroodpornego.

  • Po drugie, polej oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, połóż kawałki masła, dodaj liść laurowy, oregano, sól, pieprz i na górę połóż wyjęte z marynaty uda z kurczaka.

  • W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 – 190 stopni i włóż naczynie na jakieś 120 minut, aż ziemniaki będą miękkie a kurczak pięknie spieczony.

Ziemniaki w cytrynie

Załóżmy, że z jakiegoś powodu nie lubisz blogów, ale za to masz Instagram, zapraszam więc do obserwowania mojego skromnego profilu. Od jakiegoś czasu pod zdjęciami znajdują się oczywiście przepisy. ⤵️

Dołącz do mojej grupy na Facebook ❗

W związku z tym zapraszam Cię jak zawsze do grupy kulinarnej na Facebook.

Facet w Kuchni-gotowanie pod wpływem.

Grupę tworzą przede wszystkim ludzie z pasją do gotwania. Zarówno amatorzy jak i zawodowcy. Znajdziesz tam dziesiątki przepisów.

Dlatego dołącz do Naszej Kuchni ❗

RafalCook

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak powstała Twoja ulubiona potrawa❓ Czy wiesz, skąd pochodzi sushi, pierogi, czy spaghetti❓ Każda potrawa ma swoją historię, która sięga czasów sprzed wieków. Na moim kanale na YouTube i Blogu staram się odkrywać tajemnice ulubionych dań z różnych krajów.

Pierogi - jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej - mają swoje korzenie w Azji Środkowej. Początkowo były to małe kawałki ciasta, wypełnione mięsem lub warzywami, gotowane w wodzie. Z czasem pierogi zyskały na popularności w Europie Wschodniej, a dziś są uwielbiane na całym świecie.

Sushi - popularne danie kuchni japońskiej, powstało w VII wieku, kiedy to ryby były przechowywane w beczkach z ryżem, aby zachować ich świeżość. Z czasem ryż stał się stałym składnikiem sushi, a danie zyskało na popularności nie tylko w Japonii, ale na całym świecie.

Spaghetti - danie kuchni włoskiej, ma swoje korzenie w Chinach. W wiekach przed naszą erą Chińczycy jedli makaron z mąki pszennej, który był wytwarzany w specjalnych formach. W XIII wieku Marco Polo sprowadził makaron do Włoch, gdzie stał się popularnym daniem.

I wiele, wiele innych, które znajdziesz na stronie

Tak wiele potraw ma swoją historię, a odkrywanie jej może być fascynującym doświadczeniem. Warto poznać tło kulinarnych tradycji, które ukształtowały nasze ulubione dania.

A Ty mój drogi czytelniku - podglądaczu jakie potrawy uwielbiasz ❓Czy znasz ich historię❓ Podziel się swoimi ulubionymi daniami i ich historią w komentarzach.

Zapraszam.

Możesz również polubić…

2 komentarze

  1. Agata :

    Cudownie ????

    1. Jak zawsze dziękuję ??

Skomentuj

[instagram-feed]