Pizza wegetariańska

Pizza wegetariańska składająca się z pieczarek, pomidorków koktajlowych, czarnych oliwek i kaparów to pyszna propozycja na danie obiadowe lub kolację dla całej rodziny. Przepyszne i puszyste ciasto z chrupiącymi brzegami, które zawsze wyjdzie. Do tego ulubione, dobre składniki i smaczny, ekspresowy sos pomidorowy (z koncentratu pomidorowego) oraz mozzarella. Polecam Ci zatem mój sprawdzony przepis na ciasto na pizzę oraz dobór składników, dzięki którym pizza wegetariańska zasmakuje Ci na pewno!

Pizza wegetariańska


SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 400 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • 8 g suchych drożdży
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy

SKŁADNIKI NA WIERZCH PIZZY:

  • 2 pieczarki
  • 1 mała cebulka
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 20 czarnych oliwek
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 125 g – 1 kulka mozzarelli
  • sól, pieprz, oregano

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki sypkie połącz w głębszej misce, dodaj oliwę i wodę (250 ml – 1 szklankę), mieszaj drewnianą łyżką (jeśli chcesz to dobry moment, by dodać większą szczyptę ulubionych mielonych ziół, np. oregano, ziół prowansalskich, bazylii), następnie rękoma wyrób elastyczne ciasto odchodzące od dłoni. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na 60 minut, przykryj ściereczką. Wybierz cieplejsze miejsce.

Porada. Nagrzewam piekarnik do temp. nie wyższej niż 30 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Wyłączam piekarnik i wstawiam miskę z ciastem na środkową półkę piekarnika przykryte ściereczką lub folią spożywczą.

Po godzinie ciasto powinno znacznie urosnąć.

Ciasto dzielę na dwie części i wyrabiam je dłońmi na kształt koła. Możesz je lekko podsypać mąką. Powstają dwie nieduże pizze o średnicy ∅ 24-25 cm.

Każdy placek smaruję 2 czubatymi łyżeczkami koncentratu pomidorowego. Po posmarowaniu na pizzę zaczynam układać dodatki (które dzielę na dwa): pokrojoną na kawałki mozzarellę, posiekane w plasterki pieczarki (po jednej sztuce na pizzę), cebulę (połówkę na pizzę), pokrojone na cztery pomidorki koktajlowe (po 3 sztuki na pizzę), przekrojone na pół oliwki (po 10 sztuk na jeden placek). Na wierzch rozsypuję równomiernie kapary – po 1 łyżeczce na pizzę. Całość lekko solę, pieprzę świeżo zmielonym pieprzem oraz posypuję większą szczyptą suszonego oregano.

Piekarnik nagrzej do temp. 200 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Pizze piecz na środkowej półce piekarnika przez 20 minut. Możesz piec obie pizze jednocześnie lub podczas pieczenia jednej szykować drugą i wstawić do piekarnika od razu po upieczeniu pierwszej.

Gotowe pizze przed podaniem można udekorować świeżą rukolą, kolendrą lub bazylią.

Smacznego.

3 odpowiedzi na “Pizza wegetariańska”

  1. Pizza się udała i naprawdę wyszła pyszna. Dodatkowo bardzo dobry przepis na ciasto. Kilka razy robiłam inne i ciasto nie wychodziło za dobre. Usunęłam z przepisu tylko oliwki, bo nie jestem ich wielką fanką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *