sobota, 17 lipca 2021

Rolada czekoladowa z czereśniami

 

ROLADA CZEKOLADOWA Z CZEREŚNIAMI
 

Składniki:
ciasto:
4 jajka
2 białka
100 g cukru
100 g mąki
3 łyżki kakao
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
30 g gorzkiej startej czekolady
krem:
250 g serka mascarpone
150 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
polewa czekoladowa: 
100 g czekolady
30 g masła
dodatkowo:
duża garść czereśni 
 
Przygotowanie:
ciasto:
4 białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier cały czas mieszając. Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku, następnie przesiewamy mąkę połączoną z kakao i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy starto drobno czekoladę. Mieszamy ostrożnie aby ciasto jak najmniej opadło. W oddzielnym naczyniu ubijamy 2 pozostałe białka , które na koniec dodajemy do ciasta. 
Ciasto przelewamy do formy 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 12-15 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto od razu przekładamy, papierem do góry, na ścierkę lekko obsypaną cukrem. Papier zdejmujemy a ciasto zwijamy ze ściereczką w roladę. Zostawiamy tak do ostygnięcia. 
krem:
Śmietanę ubijamy z cukrem , a następnie łączymy z serkiem mascarpone.
Ostudzoną roladę rozwijamy delikatnie ze ścierki. Na środek ciasta nakładamy krem, na kremie układamy wydrylowane czereśnie i ponownie zwijamy ciasto w roladę. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki. 
polewa:
Czekoladę rozpuszczamy z masłem, polewamy roladę. Schładzamy. 
Przed podaniem można posypać dodatkowo startą czekoladą i ozdobić czereśniami. 
 


 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz