Możesz nie mieć nic… Ale jeśli masz pasje… to tak jak byś miał wszystko…

Szwecja / Sweden Ziemniak w Kuchni Świata / Potato in the Kitchen of the World

Pyttipanna Szwedzki Hasz

Pyttipanna Szwedzki Hasz

Pyttipanna Szwedzki Hasz, czyli danie z resztek

Pyttipanna Szwedzki Hasz

Pyttipanna Szwedzki Hasz to danie bardzo popularne nie tylko w Szwecji, ale śmiało można powiedzieć, że w całej Skandynawii. 

Czymże jest Pyttipanna? Jednym słowem to czyszczenie lodówki lub bardziej danie z resztek. 

Szwedzki Hasz to danie z długą tradycją i jak to często bywa, było to danie ubogich ludzi, które stało się tak popularne, że można je zjeść w niemalże każdej restauracji.

Szwedzka Pyttipanna

Nazwa Pyttipanna oznacza mniej więcej-drobne kawałeczki na patelni. Więc przed przyrządzaniem szwedzkiego Haszu trzeba składniki pokroić sobie w małe kostki. 

Nie ma jednego przepisu na Pyttipanna, ale zwykle w skład wchodzą ziemniaki, cebula, warzywa i kiełbasa, boczek, szynka, wołowina czy też wieprzowina. Za to każda zawiera buraczki i jajko sadzone plus musztarda, sos BBQ czy też ketchup. 

Oczywiście istnieją też wersjie bezmięsne, które można zrobić z kawałkami różnych serów.

Czyszczenie lodowki po szwedzku

Na zakończenie w ten upalny dzień, przynajmniej u mnie, zapraszam do Skandynawii i życzę Ci smacznego. 

Dane Techniczne Pyttipanna Szwedzki Hasz

  • Ilość Porcji – 4

  • Czas Przygotowania – 45-60 minut


  • Kalorie na porcję – 952
  • Białko – 58
  • Węglowodany – 57.5
  • Tłuszcze – 53

.. Nie każdy może być truflą. Większość z nas to ziemniaki. A ziemniakiem oczywiście jest bardzo dobrze być…

Massimo Bottura z Książki:

„Nigdy nie ufaj chudemu włoskiemu szefowi kuchni”

Szwedzki Hasz

Przede wszystkim musimy przygotować składniki

  • Kiełbasa – 400 gram u mnie Chorizo

  • Pierś z kurczaka – 350 gram

  • Ziemniaki – 1 kg

  • Cebula – 1-2 sztuki

  • Marchewka – 1-2 sztuki

  • Pasternak – 1-2 sztuki

  • Masło – 40 gram

  • Jajko – 4 sztuki

  • Szczypiorek – garść

  • Sól – do smaku

  • Pieprz świeżo zmielony – do smaku

  • Buraczki marynowane – 80 gram

  • Musztarda Dijon

  • Sos BBQ

Pyttipanna

Z pewnością składniki są już gotowe, wiec możemy robić Pyttipanna Szwedzki Hasz

  • Przede wszystkim wszystkie składniki, oprócz buraczków, pokrój na równe małe kostki.

  • Po pierwsze rozgrzej nieprzywierającą patelnię i rozpuść połowę masła. Wrzuć kiełbasę i chwilę ją podsmaż. Następnie dodaj kurczaka i cebulę, wymieszaj i smaż, aż będzie…usmażone. Przełóż na talerzyk.

  • Hmm co piją w Szwecji ❓

  • Po drugie rozpuść drugą połowę masła i wrzuć warzywa. Obsmaż je dość mocno. Teraz dodaj zawartość talerzyka, wymieszaj i wlej 200 ml wody lub bulionu i gotuj, aż warzywa będą miękkie a płyny odparują. Dopraw solą i pieprzem.

  • W międzyczasie rozgrzej drugą patelnię i usmaż jajka na odrobinie oliwy z oliwek oczywiście z Domu Oliwnego.

  • Na koniec nałóż Pyttipanna, dodaj jajko, buraczki i posyp szczypiorkiem. Szwedzki Hasz gotowy.

Danie skandynawskie

Załóżmy, że z jakiegoś powodu nie lubisz blogów, ale za to masz Instagram, zapraszam więc do obserwowania mojego skromnego profilu. Od jakiegoś czasu pod zdjęciami znajdują się oczywiście przepisy. ⤵️

Dołącz do mojej grupy na Facebook ❗W związku z tym zapraszam Cię jak zawsze do grupy kulinarnej na Facebook.

Facet w Kuchni-gotowanie pod wpływem.

Grupę tworzą przede wszystkim ludzie z pasją do gotwania. Zarówno amatorzy jak i zawodowcy. Znajdziesz tam dziesiątki przepisówDlatego dołącz do Naszej Kuchni ❗

RafalCook

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak powstała Twoja ulubiona potrawa❓ Czy wiesz, skąd pochodzi sushi, pierogi, czy spaghetti❓ Każda potrawa ma swoją historię, która sięga czasów sprzed wieków. Na moim kanale na YouTube i Blogu staram się odkrywać tajemnice ulubionych dań z różnych krajów.

Pierogi - jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej - mają swoje korzenie w Azji Środkowej. Początkowo były to małe kawałki ciasta, wypełnione mięsem lub warzywami, gotowane w wodzie. Z czasem pierogi zyskały na popularności w Europie Wschodniej, a dziś są uwielbiane na całym świecie.

Sushi - popularne danie kuchni japońskiej, powstało w VII wieku, kiedy to ryby były przechowywane w beczkach z ryżem, aby zachować ich świeżość. Z czasem ryż stał się stałym składnikiem sushi, a danie zyskało na popularności nie tylko w Japonii, ale na całym świecie.

Spaghetti - danie kuchni włoskiej, ma swoje korzenie w Chinach. W wiekach przed naszą erą Chińczycy jedli makaron z mąki pszennej, który był wytwarzany w specjalnych formach. W XIII wieku Marco Polo sprowadził makaron do Włoch, gdzie stał się popularnym daniem.

I wiele, wiele innych, które znajdziesz na stronie

Tak wiele potraw ma swoją historię, a odkrywanie jej może być fascynującym doświadczeniem. Warto poznać tło kulinarnych tradycji, które ukształtowały nasze ulubione dania.

A Ty mój drogi czytelniku - podglądaczu jakie potrawy uwielbiasz ❓Czy znasz ich historię❓ Podziel się swoimi ulubionymi daniami i ich historią w komentarzach.

Zapraszam.

Możesz również polubić…

2 komentarze

  1. Agata :

    Fantastycznie ???

    1. Dzięki ??

Skomentuj

[instagram-feed]