piątek, 16 lipca 2021

Kajzerki nadziewane mięsem i warzywami

Znudziły Ci się tradycyjne kanapki? Twoje bułki robią się czerstwe?

Nadziewane kajzerki to świetna propozycja na wieczorny poczęstunek dla gości albo kolację.

Natnij bułkę, włóż nadzienie, zapiecz w piekarniku i ciepły, chrupiący posiłek gotowy.

 Przepis od Policzona Szama. To naprawdę świetny kanał na YouTube. Już kiedyś Wam polecałam.

Dodatkowo zawsze podawana jest kaloryka!

Składniki (4 sztuki):

  • 300 g kurczaka
  • przyprawa do kurczaka np. gyros
  • 4 kajzerki - możesz wykorzystać ten przepis z bloga
  • jajko
  • 40g sera mozarella
  • 10 ml mleka
  • 10 ml oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 papryki
  • szczypiorek
  • natka pietruszki
  • inne ulubione przyprawy

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę ok. 1,5 cm i zalewamy oliwą (5ml) i przyprawiamy. Smażymy na rozgrzanej patelni kilka minut. Paprykę i cebulę również kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek siekamy. Wszystko wrzucamy do jednej miski. Ser ścieramy na tarce i większość dodajemy do miski. Resztą posypiemy kajzerki z góry. Jajko mieszamy z mlekiem, pieprzem, solą, oregano itp. Dodajemy do miski z farszem i dokładnie mieszamy. Do reszty oliwy przeciskamy czosnek przez praskę i dodajemy posiekaną pietruszkę. 

Kajzerki nacinamy wzdłuż ramion gwiazdy dość nisko, poniżej najszerszej części bułki. Miąższ ugniatamy w środku palcami. Rozchylamy ramiona i nakładamy do środka oliwę z ziołami. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Nadziewamy kajzerki łyżką lub ręką odchylając delikatnie "rożki". Resztką sera posypujemy bułki z wierzchu. Wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut. Smacznego!












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz