piątek, 16 lipca 2021

Projekt śniadanie: Śniadaniowe kostki z mrożonym jogurtem

Pyszne i dodające energii śniadanie to idealny wstęp do nowego dnia.
A letnie śniadanie, które można przygotować z wyprzedzeniem i zajadać się nim przez kilka następnych wybranych poranków (choć prawdopodobnie ich nie doczeka ;)) to pyszność na wyciągnięcie ręki i wakacyjna wygoda.
Mrożone kostki śniadaniowe z polewą jogurtową to moja propozycja na śniadanie środka upalnego lata :)
W podstawie chrupiące płatki śniadaniowe i pękate ziarenka preparowanego ryżu, kruszące się przyjemnie pod zębami.
Do tego suszona żurawina i słodka masa orzechowo-daktylowa, która łączy podstawę w sycącą i smakowitą całość.
Na wierzchu warstwa jogurtu naturalnego, która dodaje lekkości i równoważy słodkie, ziemiste smaki orzechowej, chrupiącej podstawy, a na niej kilka kruszonych liofilizowanych truskawek wyłowionych z płatków i skórka cytrynowa, wprowadzająca wakacyjną świeżość na podniebieniu :)
Jeżeli Wasze płatki nie będą zawierały suszonych owoców, możecie je zupełnie pominąć lub na wierzchu ułożyć świeże truskawki i inne miękkie owoce i zamrozić wszystko razem albo dodać je dopiero przy zasiadaniu do stołu.
Pyszne, zdrowe i słodkie śniadanie bez grama białego cukru z pewnością zadowoli nawet wielbicieli wytrawnych początków dnia, tak jak zachwycił mnie samą.
Zapraszam zaten na jogurtową pyszność, która idalnie pasuje na śniadanie pod chmurką! :)

















Śniadaniowe kostki z mrożonym jogurtem

Potrzebujesz:

  • 3/4 szklanki masła orzechowego
  • 1/2 szklanki daktyli bez pestek
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka mielonego siemienia lanianego (opcjonalnie)
  • 1 szklanka preparowanego ryżu / innych preparowanych ziaren
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych
  • 1/4 szkalnki posiekanej suszonej żurawiny
Do tego:
  • 240ml jogurtu naturalnego
  • owoce liofilizowane (opcjnalnie)
  • skórka otarta z cytryny
Sposób przyrządzenia:
1. W misie robota kuchennego umieść masło orzechowe, daktyle, siemię i mleko - zmiksuj wszystko na gładką masę.
2. Przełóż masę orzechowo-daktylową do miski, dodaj posiekaną żurawinę, płatki kukurydziane i przeparowany ryż - wymieszaj łyżką bardzo dokładnie.
3. Formę (np. keksówkę) wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej całą masę orzechową, wygładzając i dociskając mocno grzbietem łyżki.
4. Na wierzch masy wylej jogurt naturalny, rozprowadź równomiernie i posyp liofilizowanymi owocami (opcjonalnie).
5. Włóż do zamrażarki na minimum 3g.
6. Przed podaniem wyjmij z zamrażarki i odczekaj 3-5min przed krojeniem.
7. Podawaj posypane świeżą skórką z cytryny i świeżymi owocami.

Smacznego!








































Cereal crunch frozen yogurt breakfast bars
Ingredients:

  • 3/4 cup of peanut butter
  • 1/2 cup pitted dates
  • 1/2 cup of milk
  • 1 tablespoon ground linseed (optional)
  • 1 cup of puffed rice / other puffed grains
  • 1 cup of corn flakes
  • 1/4 cup of chopped dried cranberries

Additionally:

  • 240ml of natural yoghurt
  • freeze-dried fruit (optional)
  • lemon zest

Method:
1. Put peanut butter, dates, flaxseeds and milk in the bowl of a food processor - blend everything until smooth dough mass.
2. Put the nut and date mass into a bowl, add chopped cranberries, corn flakes and puffed rice - mix very thoroughly with a spoon.
3. Cover the form (eg: a cake tin) with baking paper and put the whole nut mass into it, smoothing it and pressing it firmly with the back of the spoon.
4. Pour the natural yoghurt on top, spread it evenly and sprinkle with freeze-dried fruit (optional).
5. Put in the freezer for a minimum 3h.
6. Before serving, remove from the freezer and wait 3-5 minutes before slicing.
7. Serve sprinkled with fresh lemon zest and fresh fruit.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...