LODY CZEKOLADOWE

Lody czekoladowe robi się bardzo szybko, są pyszne, mocno czekoladowe i niczym nie równają się tym ze sklepowych półek. Moja córka jest ogromną fanką lodów czekoladowych, więc robimy je bardzo często, szczególnie w upalne dni. Bez jajek, bez maszynki do lodów, z 4 składników. Jeśli i Wy lubicie lody czekoladowe, to polecam ten przepis. Jak raz spróbujecie to gwarantuję, że więcej nie kupicie lodów czekoladowych ze sklepu :)

Lody czekoladowe- składniki (z podanych proporcji wychodzi około 1500 ml lodów):
* 250 ml zagęszczonego mleka niesłodzonego
* 380 ml śmietanki kremówki 36%
* 200 g mlecznej czekolady
* 100 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:
Mleko niesłodzone przelać do rondelka, lekko podgrzać (nie zagotować). Do letniego mleka wsypać połamane na kostki obie czekolady. Wymieszać, aby czekolady się rozpuściły, w razie potrzeby jeszcze minimalnie podgrzać masę, czekolada musi się całkowicie rozpuścić. Tak przygotowaną masę wstawić do lodówki do całkowitego wystudzenia.
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na pianę przy pomocy miksera. Następnie stopniowo do śmietany dodawać lekko tężejącą już masę czekoladową. Całość najlepiej mieszać szpatułką lub drewnianą łyżką. Masę przełożyć do pudełka, w którym będą się mroziły lody. Włożyć pudełko z lodami do zamrażalnika na minimum 6 godzin a najlepiej na całą noc. 
Lody przed podaniem wyjąć z zamrażalnika na kilka chwil, aby odrobinę zmiękły.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)