czwartek, 15 lipca 2021

Sernik z truskawkami, galaretką i bitą śmietaną

W sezonie truskawkowym polecam upiec sernik. Truskawki w serniku są zapieczone i pod galaretką świeże. Sernik jest lekki i idealny na podwieczorek. Co prawda to bomba kaloryczna, ale warto zjeść chociaż kawałeczek.

 




Potrzebujemy:

 

Na masę serową:

50 dag sera białego ( u mnie gotowy z wiadereczka ) 

3 jajka

10 dag masła lub margaryny

1 budyń waniliowy

pół szklanki cukru

1 cukier waniliowy

 

Dodatkowo:

1 truskawkowa galaretka 

półtorej szklanki gorącej wody

około 80 dag truskawek

1 szklanka śmietanki kremówki 30 %

cukier puder do smaku

 

 

Wykonanie pysznego sernika:

 

1. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę, stopniowo wbijamy po jednym żółtku i ucieramy, dodajemy budyń w proszku i ser i ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową.

2. Do pieczenia: Masę serową wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 21 cm. Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki, następnie połowę układamy na wierzchu sernika.Większe truskawki przecinamy na pół.

3. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczony sernik dokładnie studzimy.

4. Dekoracja: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Na zimnym serniku układamy pozostałe truskawki, zalewamy tężejącą galaretką i odstawiamy do całkowitego stężenia. Schłodzoną kremówkę ubijamy na puszystość, dodajemy cukier puder do smaku i ponownie ubijamy. Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskamy rozetki na serniku.

5. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Tortownica o średnicy około 21 cm.

Budyń bez cukru.

Zamiast kremówki można ubić śmietankę ,,Śnieżkę'' w 100 ml zimnego mleka.

Sernik można pokroić na 12 sporych porcji.

7 komentarzy: