keto lody słony karmel

Keto lody słony karmel (Paleo, LowCarb, bez nabiału)

Keto lody słony karmel – idealny smak i konsystencja

To nie są moje pierwsze lody odkąd rozpoczęłam moją przygodę z dietą ketogeniczną. Jednak na pewno są najlepsze! 😀 I to pod wieloma względami – konsystencji, smaku, zachowania po długim mrożeniu. A to wszystko jest zasługą użycia allulozy w miejsce erytrytolu. Jak do tej pory korzystałam zawsze z tego drugiego i po kilku godzinach spędzonych w zamrażarce zamiast lodów miałam kamień, ewentualnie cegłówkę… Sprawdzi się, jeśli ma się w planie jakiś akt wandalizmu, jednak konsumpcja tak skostniałej lodowej masy należy do zadań skomplikowanych… 😉 Chociaż efekt chłodzący był.

Co jak co, ale erytrytol niezbyt nadaje się do produkcji lodów. O ile w ciastach i deserach radzi sobie całkiem nieźle, to w wyrobach wymagających mrożenia już niekoniecznie. Wszystko za sprawą tego, że ma on tendencje do krystalizowania… Z tego samego powodu nie zrobi się też z niego karmelu. Właśnie ta myśl przyświecała mi, gdy planowałam zrobić keto lody o smaku słonego karmelu. Nie pomyślałam, że tak cudownie wpłynie to także na konsystencję! Lody wyszły kremowe, aksamitne i rozpływające się w ustach! W dodatku pozostają takie nawet po kilku godzinach w zamrażarce! Także do robienia keto lodów od dzisiaj tylko alluloza!

Lody słony karmel – składniki karmelu

Keto słodzidło

Jak wspomniałam wyżej, w lodach – w szczególności zaś w tych konkretnych lodach – najlepiej sprawdzi się alluloza. Jest to środek słodzący, który się nie krystalizuje i umożliwia przygotowanie karmelu, jak również bardzo pozytywnie wpływa na konsystencję lodów po mrożeniu. Wiem, że nie jest łatwo ją zakupić stacjonarnie w Europie, ale bez problemu można ją zamówić ze sklepu iHerb.

Tłuszcz

Podstawowy składnik karmelu, a raczej toffi, który nadaje smaku naszym lodom. Ja użyłam masła klarowanego, ale wydaje mi się, że rafinowany olej kokosowy też powinien się tutaj sprawdzić, choć może spowodować, że lody będą odrobinę bardziej twarde po zamrożeniu… Generalnie tłuszcz pełni tutaj kilka ról:

  • tworzy stabilną strukturę
  • nadaje kremową konsystencję
  • jest nośnikiem smaku

Jest on więc niezbędny dla uzyskania odpowiedniego efektu końcowego. Oczywiście my się tłuszczu nie boimy, gdyż ładnie podbija nam makro na diecie ketogenicznej. 🙂

Mleko kokosowe

Stanowi bazę masy lodowej. Ja korzystałam z mleka kokosowego z kartonu (19 % tłuszczu), jednak mleko kokosowe z puszki też się powinno nadać. W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. W składzie powinien znaleźć się tylko kokos i woda. Jeśli na co dzień stosujesz nabiał, to część lub całość mleka kokosowego możesz zastąpić słodką śmietanką.

Keto lody słony karmel – pozostałe składniki

Żółtka

Kolejny standardowy składnik lodów, który nadaje aksamitną, kremową konsystencję za sprawą zawartości frakcji tłuszczowej (w tym lecytyny). Żółtka muszą pochodzić ze świeżych jaj, najlepiej wiejskich, z wolnego wybiegu lub ekologicznych. Gotujemy je z masą karmelowo – mleczną nie doprowadzając do zagotowania. Gdy masa widocznie zgęstnieje, należy natychmiast zestawić ją z palnika.

keto lody
Keto lody o smaku słonego karmelu

Dodatkami niezbędnymi do nadania odpowiedniego smaku oraz konsystencji są:

Sól

Sól podbija smak słodki i nadaje mu głębi, dzięki czemu słony karmel cieszy się taką popularnością. Sprawia ona, że keto lody słony karmel nabierają właściwego sobie smaku. Moja ulubiona sól to naturalna sól kłodawska, ale himalajska lub morska sprawdzi się równie dobrze. Sól dodajemy do smaku, zaczynając od ilości podanej w przepisie i dosalamy jeśli efekt jest zbyt mało wyraźny uważając, żeby nie przesadzić… 🙂

Ekstrakt z wanilii

Ma za zadanie również podbić smak lodów. Jest to popularny składnik nie tylko lodów, ale także ciast i deserów. Ja zawsze mam go w kuchennej szafce. Najlepiej, żeby był on w pełni naturalny i organiczny oraz nie zawierał cukru.

Guma guar

Służy do zagęszczenia masy karmelowo – mlecznej i ustabilizowania lodów. Myślę, że można ją pominąć, choć jej dodatek pewnie odrobinę ulepsza końcową konsystencję. Można zastosować wymiennie z gumą ksantanową.

Keto lody słony karmel – wariacje i opcje podania

Lody słony karmel to zaprawdę pyszny keto deser najwyższych lotów, który smakuje rewelacyjnie sam. Nie oznacza to jednak, że nie można trochę pobawić się smakami i wyczarować pysznego lodowego deseru na ich bazie… 😛 Proponuję dodać do masy trochę posiekanych orzechów arachidowych lub też obtoczyć nimi kulkę gotowych lodów, oblać rozpuszczoną czekoladą niskowęglowodanową (witaj magic shell!) i powstanie deser lodowy inspirowany batonem Snickers. 🙂 Bedą one także świetnym towarzystwem do keto ciast na ciepło, np. szarlotki lub brownie.

A jeśli jesteś miłośniczką lub miłośnikiem karmelowych smaków, to zapraszam także do wypróbowania tarty Snickers. 🙂

keto lody słony karmel

Lody słony karmel

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Aksamitne, kremowe i rozpływające się w ustach – dokładnie takie są keto lody słony karmel. Słodkość karmelu spotyka się ze słonymi kryształkami w chłodnym uścisku mroźnej krainy tworząc wyjątkowo smakowity keto deser. Uwaga – uzależniają! 🙂
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Czas chłodzenia 4 godziny
Czas całkowity 4 godziny 35 minuty
Rodzaj dania Lody
Kuchnia Amerykańska
Porcje 8 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
bezmleczna
vege
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Podoba Ci się ten keto przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny keto jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

  • Tłuszcz i allulozę umieścić w garnuszku i podgrzewać do pełnego rozpuszczenia. Zagotować i gotować przez 3 – 5 minut na dużym ogniu aż masa się skarmelizuje. UWAGA! Masa na tym etapie jest bardzo gorąca – należy zachować należytą ostrożność! Odstawić z ognia, dodać ekstrakt z wanilii oraz sól. Gumę guar posypać po wierzchu i dobrze wymieszać. Powoli wlewać mleko kokosowe mieszając masę, aż do powstania jednorodnej masy (karmel musi się całkowicie rozpuścić ).
  • Podgrzać masę karmelowo – mleczną prawie do zagotowania, odlać ok. 0,5 szklanki do żółtek, szybko ubić trzepaczką hartując je i wlać z powrotem do masy. Gotować dalej na średnim ogniu aż masa wyraźnie zgęstnieje. Nie gotować!
  • Przelać masę do miski i schłodzić na lodzie lub w zimnej wodzie, a następnie przez minimum 2 h w lodówce. Przełożyć masę do maszynki do lodów i zmrażać przez ok. 15 minut aż masa nabierze konsystencji lodów. Podawać od razu lub wstawić do zamrażarki i dać im się bardziej schłodzić. Po długim mrożeniu, lody wyjąć z zamrażarki na 15 – 20 minut przed podaniem.
POTRZEBUJESZ KETO JADŁOSPIS?Sprawdź zbilansowane keto jadłospisy albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie –> PRZECHODZĘ DO SKLEPU

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Lody słony karmel
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
172.37
% RWS*
Tłuszcz
 
17.8
g
11
%
Tłuszcze nasycone
 
12.94
g
81
%
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.56
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
2.94
g
Cholesterol
 
92.44
mg
31
%
Potas
 
8.13
mg
0
%
Węglowodany
 
1.72
g
6
%
Błonnik
 
0.07
g
0
%
Cukier
 
1
g
Białko
 
1.82
g
2
%
Witamina A
 
97.33
IU
2
%
Wapń
 
8.85
mg
1
%
Żelazo
 
0.19
mg
1
%
Węglowodany netto
 
1.65
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe KETO PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

Adnotacje do przepisu

  1. Przepis jest świetną bazą do przygotowywania lodów o innych smakach, np. waniliowych. Wystarczy zwiększyć udział ekstraktu z wanilii i nie karmelizować allulozy. W celu uzyskania smaków owocowych należy dodać przecier/purée z owoców, itd.
 

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystasz z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Ciebie, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu