Mini serniczki kokosowo-truskawkowe

by - lipca 14, 2021

Wykonanie takich małych pojedynczych serniczków jest dosyć proste, tylko rozłożone w czasie. Połączenie dwóch delikatnych mas - kokosowej i truskawkowej, osadzonych na małych, kruchych ciasteczkach skusi nawet najbardziej wybrednych miłośników słodyczy :)
Do przygotowania mini serniczków, niezbędna nam będzie silikonowa forma, która najczęściej występuje pod nazwą: ''forma Classic Cylindro" - a jej podgląd wraz z wymiarami zamieszczam tutaj.

Składniki na masę kokosową:

  • 125 g serka mascarpone
  • 200 ml mleka kokosowego (z puszki)
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g białej czekolady
  • 1 łyżka mleka
  • 8 g żelatyny spożywczej

Składniki na masę truskawkową: 

  • 250 g truskawek
  • 2 łyżki cukru 
  • 12 g żelatyny spożywczej
  • 100 ml śmietany kremówki 36% (schłodzonej)

Składniki na kruche spody:

  • 100 g mąki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g miękkiego masła
  • 40 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • ½ łyżki mleka

Dodatkowo do ozdoby:

  • kilka truskawek
  • kilka łyżek wiórków kokosowych 

Zaczynamy od przygotowania warstwy kokosowej. Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać cukier puder i ubijać całość na puszystą masę przez około 2 minuty, do podwojenia objętości. Dodać mleko kokosowe (dokładnie rozmieszane w puszce). Krótko zmiksować do połączenia składników.
Białą czekoladę rozpuścić razem z 1 łyżką mleka, w kąpieli wodnej. Następnie czekoladę zdjąć z ognia i dodawać do niej stopniowo (po 1 łyżce) przygotowaną wcześniej masę z serka mascarpone, za każdym razem mieszając całość łyżką (tak dodać około 4-5 łyżek masy). Rozrobioną czekoladę, przelać do reszty masy serowo-kokosowej. Krótko zmiksować całość na niskich obrotach miksera.

3/4 łyżki żelatyny namoczyć przez 10 minut w 2 łyżkach ciepłej wody. Następnie dodać 30 ml gorącej wody i mieszać do momentu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
Do żelatyny dodawać po łyżce kokosowej masy (w sumie około 4-5 łyżek) za każdym razem mieszając dokładnie łyżeczką. Przelać do reszty masy. Zamieszać dokładnie łyżką.

Formę silikonową ustawić na sztywnej podstawce, np. na desce do krojenia, żeby później łatwiej ją było transportować. Każdy z otworów wypełnić do połowy, wcześniej przygotowaną masą kokosową. 
Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

W międzyczasie przygotujemy kruche ciasteczka na podstawy serniczków. Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki, zagnieść na gładkie ciasto, owinąć folią spożywczą i wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasto wyjąć, włożyć pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i rozwałkować na placek o grubości około 3-4 mm. Za pomocą foremki lub szklanki, wyciąć 8 okrągłych ciasteczek o średnicy 6 cm (czyli takiej samej, jak średnica otworów w foremce silikonowej). Następnie ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów. Ponakłuwać widelcem, żeby ciasteczka nie wybrzuszyły się podczas pieczenia. Piec w temp. 170ºC przez około 20 minut (nie muszą być rumiane). Po upieczeniu odłożyć na kratkę do wystygnięcia.

Truskawki umyć, usunąć szypułki. Zmiksować na gładkie puree. Przełożyć do rondelka, dodać cukier i podgrzać do rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z palnika.
10 g żelatyny zalać małą ilością ciepłej wody (tylko do jej przykrycia), odstawić na 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie podgrzać ją w mikrofali, na średnim natężeniu przez około 10-15 sekund (nie doprowadzać do wrzenia!). Wyjąć i zamieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
Gorącą żelatynę wymieszać z jeszcze ciepłym truskawkowym puree, do połączenia. Odstawić do przestudzenia.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i partiami dodawać do wcześniej przygotowanego puree. Delikatnie wymieszać całość. 

Masę truskawkową wyłożyć na zastygniętą warstwę kokosową, wypełniając resztę foremek. Na koniec, na każdym serniczku umieścić kruche ciastko (do góry nogami). 

Tak przygotowane deserki kokosowe wstawić na około 3 godziny do zamrażalnika.

Po tym czasie całość wyjąć i zamrożone serniczki wypchnąć z formy. Powinny wychodzić bez problemu. Ciastka ustawić na kratce i wstawić (tym razem do lodówki) na całą noc.

Na drugi dzień każdy serniczek posypać odrobiną wiórków kokosowych i ozdobić truskawkami.
 

  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

2 komentarzy