Pudding z zakalcem

pudding z zakalcem

Zakalec, komu on się nigdy nie przytrafił? Chyba nie ma takiej osoby, a przynajmniej mam taką nadzieję. Ostatnio przytrafił się i mnie, a moje muffinki z truskawkami były jednak nie zjadliwe. Trochę w tym winy mojej, bo za bardzo chyba kombinowałam z przepisem i wyszło jak wyszło. Jakoże truskawki były z przydomowego ogródka to tym bardziej żal mi było je wyrzucać, wiec troche poszukałam i pomyślałam i padło na pudding z zakalcem , który podany na ciepło z bitą śmietaną okazał się strzałem w dziesiątkę!

Deser z zakalcem składniki

Pudding z zakalcem

  • ciasto zakalcowe – w moim przypadku było to około 12 muffinek z truskawkami
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2,5 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki śmietany 35%

Co zrobić z zakalcem?

Pudding z zakalcem

Jako pierwszy składnik potrzebujemy zakalec! W moim przypadku było to 12 sztuk muffinek z truskawkami, zakalec wyszedł w nim przez kombinowanie i nie odpowiednie proporceje składników suchych do mokrych. Nasz ostudzony zakalec kruszymy na mniejsze cześći i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Następnie mleko łączymy ze śmietaną, dodajemy jajka c cukrem i całość ubijamy za pomocą miksera. Zalewamy nasz zakalec. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na około godzinę. Następnie pieczemy w nagrzanym do 30 stopni piekarniku przez 30 minut. Gotowe! Prawda że proste? Nam najbardziej ten deser smakował na ciepło z dodatkiem bitej śmietany. Do masy można również dodać rodzynki namoczone na przykład w brandy, albo trochę cynamonu.

Pudding z zakalcem

Jeżeli chcielibyście jednak zrobić muffinki bez zakalca to polecam wam mój sprawdzony przepis na muffinki z borówkami lub czekoladowe muffinki z gruszką. Swoją drogą czy macie jakieś sprawdzone sposoby jak uniknąc zakalca? Jeżeli tak to podzielcie się proszę nimi w komentarzach!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *