Najlepsze pierniki i pierniczki z domową przyprawą do piernika

Od czasu, gdy w moje ręce trafił ten przepis wiem, że nie sięgnę po żaden inny. Uważam, że jest on po prostu najlepszy! Dlatego, chciałabym podziękować mojej serdecznej koleżance Anecie, która podzieliła się ze mną tym przepisem. Pierniczki wychodzą pyszne, są szybkie w wykonaniu, błyskawicznie się pieką i szybko stają się miękkie. Z przepisu wychodzi ok. 6-7 pełnych blach, ale mimo wszystko polecam wykonanie przepisu z podwójnej ilości składników, gdyż pierniczki znikają bardzo szybko! Koniecznie ich spróbujcie! 🙂

Składniki:
– 500g mąki
– 250g miodu
– 150g masła
– 150g cukru
– 2 jajka
– 45g domowej przyprawy korzennej – do piernika
– 2 łyżki kakao
– 15g proszku do pieczenia
– 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

W garnku rozgrzewamy miód wraz z przyprawą i masłem. Na stolnicy wysypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Tworzymy dołek i wlewamy gorący miód, zagarniając mąkę środkiem noża. Następnie wbijamy kolejno po jednym jajku, dodajemy cukier i zagniatamy ciasto jak na kluski. Dobrze wyrobione ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm i wycinamy pierniczki. Pieczemy 7-9 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu będą miękkie, stygnąc staną się twardsze, a później z każdym dniem będą coraz bardziej miękkie.
Smacznego!

Dodaj komentarz