Chłodnik z botwinki z buraczkami

Chłodnik z botwinki z buraczkami

Chłodnik na bazie kefiru i jogurtu naturalnego z bukietem świeżych, chrupiących warzyw. Chłodnik z botwinką, buraczkami, ogórkiem gruntowym, rzodkiewkami i koperkiem. Orzeźwiająca zupa botwinkowa na zimno, prosto z lodówki. W trakcie upałów przyrządzanie zupy nie przysporzy kłopotów, pochłania niewiele pracy w kuchni, po przygotowaniu schłodzi nas zamiast ogrzać. Chłodnik jest zupą lekką, świeżą, małokaloryczną. Koniecznie musi być podany z jajkiem ugotowanym na twardo, które bardzo pasuje do smaku botwinkowej zupy.

Chłodnik z botwinki z jajkiem na twardo

Chłodnik z botwinki z jajkiem na twardo

5.0 z 2 głosy
Danie: ZupaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

80

kcal

Chłodnik z botwinki z buraczkami. Zimna zupa na bazie kefiru i jogurtu naturalnego, z botwinką, ogórkiem, rzodkiewką i koperkiem.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • CHŁODNIK
  • 1 pęczek botwinki

  • 3 buraczki

  • 1 ogórek gruntowy

  • 3 dorodne rzodkiewki

  • pół pęczka koperku

  • 3 duże ząbki czosnku

  • 330 g schłodzonego kefiru

  • 400 g zimnego jogurtu naturalnego

  • cukier, sól i mielony pieprz

  • 300 ml wody

  • 150 ml bulionu

  • DEKORACJA
  • 4 jajka z wolnego wybiegu

  • plasterki ogórka i rzodkiewki

  • gałązki koperku


Sposób przygotowania:

  • Botwinkę umyj dokładnie chłodną wodą. Posiekaj łodyżki, listki, 2 buraczki obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Moja botwinka jest dorodna i posiada 3 dość duże buraczki, jeśli używasz młodej botwinki z maluśkimi buraczkami, musisz dołożyć do przepisu jeszcze 3 zwykłe buraki średniej wielkości.Botwinka z buraczkami
  • Pokrojone składniki przełóż do garnka, zalej 300 ml wody i gotuj przez około 10 minut. Po tym dodaj do wywaru bulion, 1 łyżkę cukru, 1/2 łyżeczki soli i dużo pieprzu. Wszystko razem wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
  • 1 pozostałego buraka i ogórka obierz ze skórki i pokrój w równą, drobną kostkę. Rzodkiewkę pokrój podobnie, a koperek posiekaj drobno. Czosnek przepuść przez praskę rozdrabniając go.
  • Surowe warzywa zalej wystudzonym bulionem z botwinką. Połącz z mieszaniną kefiru i jogurtu naturalnego. Ostatecznie dopraw do smaku solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę do mocnego schłodzenia i przesiąknięcia smaków.
  • Chłodnik podawaj na zimno przyozdobiony gałązką koperku, plasterkami ogórka i rzodkiewki oraz połówkami jajek na twardo (surowe jajka włóż do zimnej wody, zagotuj, od momentu rozpoczęcia wrzenia wody gotuj 7-8 minut). Jajka ugotowane na twardo wyśmienicie komponują się z botwinkowym chłodnikiem.Chłodnik botwinkowy z jajkiemChłodnik z botwinki

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*