Blog posts

Cukinia faszerowana kurczakiem

Cukinia faszerowana kurczakiem

Kolacja, Kurczak, Obiady, Przekąski, Warzywa

Cukinia faszerowana kurczakiem, to idealny pomysł na pyszne letnie danie główne. Przepis na łódeczki z cukinii z nadzieniem z piersi kurczaka w sosie pomidorowym, to jeden z naszych ulubionych. Smaki są klasyczne i świetnie komponują się z cukinią. Nadziewana cukinia, to danie klasyczne, które mimo upływu lat nie wychodzi z mody. To bardzo dobry wybór na prosty obiad szczególnie w sezonie, kiedy w naszych ogródkach królują cukinie.

Cukinia faszerowana mięsem z kurczaka może być również propozycją na letnią kolację na ciepło. To również świetny pomysł wówczas, kiedy masz ochotę na przekąskę, ale nie chcesz przesadzić ze zbyt ciężkim posiłkiem. Pieczona cukinia z farszem z kurczaka to ekonomiczne i wdzięczne danie. Zamienia skromną cukinię w pełnowartościową i pyszną koncepcję na letnie danie dnia! Poza tym przepis na faszerowane łódeczki z cukinii możesz dowolnie modyfikować.

Przepis na cukinię faszerowaną kurczakiem polecamy wszystkim, którzy szukają pomysłu na nieskomplikowany letni obiad z prostych składników. Polecamy również inne nasze przepisy na cukinię. Zobacz jak zrobić pyszne frytki z cukinii z piekarnika oraz poznaj nasz przepis na oryginalną cukinię pieczoną w piekarniku. Cukinia faszerowana bez mięsa, to także godny uwagi pomysł na pyszny obiad. Zapraszamy na przepis na cukinię nadziewaną kurczakiem.

Cukinia faszerowana kurczakiem


Cukinia faszerowana kurczakiem

Składniki

  • filet z piersi kurczaka: 400 – 500 g
  • średniej wielkości cukinia: 3 szt.
  • żółty ser: 150 – 200 g
  • przecier pomidorowy: 250 g
  • bazylia suszona: 1 łyżeczka (lub świeża posiekana: 1 łyżka)
  • czosnek: 2 ząbki
  • papryka ostra: 1/3 łyżeczki
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina oleju do smażenia

Cukinia faszerowana kurczakiem


Cukinia faszerowana kurczakiem

Przygotowanie

Pierś z kurczaka drobno posiekaj. Dodaj do niego ostrą paprykę i dobrze wymieszaj. Czosnek przeciśnij przez praskę.

Na niewielkiej ilości oleju podsmaż przez chwilę czosnek, a następnie dodaj posiekaną pierś. Obsmaż dokładnie z każdej strony. Dodaj przecier pomidorowy. Na niskiej mocy palnika podgrzej, aby sos się zagotował i delikatnie zredukował.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

Z cukinii usuń łodygi i przekrój każdą cukinię wzdłuż na pół. Przy pomocy łyżeczki lub wykrawaczki do warzyw usuń miąższ.

Cukinie ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

Do sosu pomidorowego dodaj połowę startego żółtego sera. Jeśli trzeba, delikatnie podgrzej, aby ser się rozpuścił i połączył z sosem.

Do każdej cukinii nałóż odpowiednią ilość farszu i wstaw do piekarnika.

Piecz ok 25 minut. Następnie ostrożnie wyjmij blachę i posyp cukinie pozostałym serem. Wstaw na chwilę do piekarnika, aby ser się roztopił. Podawaj na gorąco.

Życzymy smacznego!

Cukinia faszerowana kurczakiem

Napisz komentarz