Syrniki inaczej serniczki białoruskie to delikatne w smaku i rozpływające się w ustach placki przygotowane z twarogu, mąki i jajek. Zwane są także twarożnikami ze względu na dużą ilość twarogu, z którego są przygotowane. To pyszne i puszyste placuszki popularne w kuchni rosyjskiej, ukraińskiej, białoruskiej. Syrniki podasz na deser lub podwieczorek. Smakują z dodatkiem miodu, kwaśnej śmietany, świeżych owoców, frużeliny, posypane cukrem pudrem bądź polane ulubionym dżemem, konfiturą. Do serniczków białoruskich możesz dodać rodzynki, suszoną żurawinę lub posiekane w kosteczkę jabłka.
SKŁADNIKI:
- 500 g twarogu półtłustego
- 3 średnie ziemniaki
- 120 ml śmietany 12 % lub 18 %
- 1 jajko
- 100 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- większa szczypta soli
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obieram, kroję w kostkę i gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzam, tłukę na puree i studzę.
Twaróg wykładam do miski, rozdrabniam widelcem. Dodaję puree z ziemniaków, wsypuję 100 g mąki pszennej, 120 ml śmietany, wbijam 1 jajko. Wsypuję także 2 łyżki cukru oraz większą szczyptę soli. Cukier biały możesz zastąpić brązowym lub wsypać cukier z wanilią (lub cukier wanilinowy).
Wszystkie składniki mieszam łyżką aż połączą się w jednolitą masę.
Na patelni rozgrzewam olej. Łyżką nabieram porcję ciasta i formuję na patelni kształt placka. Syrniki smażę partiami na gorącym oleju z obu stron na złoto. Smażę je na średniej mocy palnika.
Usmażone placuszki odsączam na papierowym ręczniku.
Podaję gorące lub zimne posypane cukrem pudrem, polane miodem, konfiturą, frużeliną.
Smacznego.
Na pierwszy rzut oka myślałam, że to racuchy, ale się myliłam. Kolejny przepis z twojej strony, który zapewnie wykorzystam. Wcześniej robiłam od Ciebie placki cukiniowe z marchewką i były przepyszne, także syrniki też na pewno będą cudowne. Na pewno jest to przepis od wykorzystania w najbliższym czasie.
Pozdrawiam 😉
Dziękuję:)
Polecam, są pyszne 😉