poniedziałek, 12 lipca 2021

Spaghetti z kalmarami

Przepis na danie pochodzi z książki Jamiego Olivera "Jamie gotuje po włosku".
Nie byłam w posiadaniu atramentu z kalmarów, niemniej i bez niego danie jest pyszne i wyjątkowe.
Warto takie sobie zrobić koniecznie.
Miłośnicy owoców morza będą zachwyceni a pozostali niech próbują bo warto.
Makaron po włosku z kalmarami.

Składniki:
  • 150 g makaronu spaghetti
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 cebuli
  • 1/2 świeżej czerwonej papryczki chili
  • 2 filety z sardeli w oliwie
  • 100 g małych kalmarów
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżeczki atramentu z kałamarnic - nie dodałam
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
Przygotowanie dania:
  • Czosnek i cebulę pokroiłam  w drobną kostkę.
  • Chili pokriłam w paseczki.
  • Makaron ugotowałam al'dente.
  • Na patelni rozgrzałam oliwę i włożyłam na nią sardele i posiekane cebulę, czosnek i papryczkę.
  • Smażyłam aż sardele się rozpadły.
  • Teraz na patelnię wlałam wino i gotowałam aż sos stał się gęsty.
  • Wrzuciłam na patelnię małe, umyte wcześniej kalmary.
  • Dusiłam pod przykryciem 5 minut.
  • Potem zdjęłam pokrywkę i chwilę jeszcze gotowałam aby sos zgęstniał.
  • Wrzuciłam na patelnię ugotowany makaron i dokładnie wymieszałam.
  • Posypałam lekko posiekaną natką pietruszki, wymieszałam.
  • Przełożyłam na talerze.
Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej Jamie Oliver
"Podróże małe i duże"
Jesienny las


 

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger