Każdy nasz wyjazd w góry kończy się przywiezieniem sporej ilości serków górskich. Uwielbiamy je, więc to dla nas najlepszy typ pamiątki z urlopu. Jeśli lubicie bryndzę i oscypki, polecam przygotowanie tej pysznej, sezonowej sałatki obiadowej. Ziemniaki i młody bób świetnie komponują się ze słoną bryndzą i wędzonym serem, a dodatek limonki i mięty nadaje całości świeżości.
- 0/5 kg bobu
- łyżka soku z limonki
- 0/5 pęczka posiekanego szczypiorku
- 1 kg ziemniaków
- łyżka masła
- 3-4 wędzone serki górskie lub 3-4 centymetrowe plastry prawdziwego oscypka
- odrobina oliwy do natłuszczenia patelni
- papryczka chili zielona
sos:
- 150 g jogurtu naturalnego
- 40 g bryndzy
- łyżka posiekanej świeżej mięty
- sok z połowy limonki
- skórka starta z połowy limonki
Bryndzę ucieramy z jogurtem i mieszamy z sokiem i skórką z limonki oraz miętą.
Gotowy sos odkładamy do lodówki.
Bób gotujemy al dente i obieramy go ze skórki.
Delikatnie mieszamy go z sokiem z limonki i posiekanym szczypiorkiem.
Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
Po odcedzeniu dodajemy do nich łyżkę masła i delikatnie mieszamy.
Oscypki podsmażamy do miękkości na natłuszczonej patelni.
Papryczkę siekamy.
Wszystkie składniki układamy na dużym talerzu i polewamy sosem.
Smacznego :)
Brak komentarzy