Sos beszamel ze szpinakiem

/ 1

Przepis na najlepszy sos beszamel ze szpinakiem. Sos beszamelowy sprawdza się z makaronem na szybki obiad. Beszamel ze szpinakiem idealnie pasuje do zapiekania warzyw, czy też, jako dodatek do mięsa.

Sos szpinakowy
Sos beszamel jest jednym z moich ulubionych sosów i nie tylko ze względu na swój smak, ale również na łatwość jego przygotowania. Podstawowa wersja sosu beszamel wymaga składników, które zazwyczaj są na co dzień w kuchni. Mąkę, masło i mleko zawsze znajdziemy, tylko w gałkę muszkatołową trzeba się zaopatrzyć, bo bez niej sos beszamelowy nie ma odpowiedniego smaku.

Sos beszamel w połączeniu ze szpinakiem podaję najczęściej jako sos do makaronu lub wykorzystuję go jako sos do zapiekanek. Świetnie sprawdza się podany z mięsem i warzywami na obiad.
Beszamel ze szpinakiem
Liczba porcji: 900 ml
Czas przygotowania: 25 minut

Przepis na sos beszamel ze szpinakiem:

  • 450 g mrożonego lub świeżego szpinaku
  • 500 ml mleka
  • 80 g masła
  • 3,5 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 ząbek czosnku
Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić sos beszamel ze szpinakiem?

  1. 30 g masła roztopić na patelni i lekko podsmażyć na nim przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Dodać zamrożony szpinaki i podgrzewać do czasu, aż się rozmrozi i będzie ciepły. Świeży szpinak najpierw pokroić i odpowiednio krócej smażyć.
  3. W dużym (co najmniej 1 litr) rondlu lub patelni roztopić 50 g masła, ciągle mieszając rózgą dodawać po łyżce mąkę. Krótko smażyć, aby była jednolita konsystencja.
  4. Wlać lekko podgrzane mleko, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotować około 10 minut na dość dużej mocy palnika do czasu uzyskania jednolitej konsystencji lekko gęstniejącego budyniu. Sos mieszać rózgą, aby się nie przypalił i nie miał grudek.
  5. Na koniec dodać przygotowany szpinak i gotować, aż sos beszamel równomiernie połączy się ze szpinakiem.
  6. Sos podczas stygnięcia nieco się zagęszcza, dlatego od razu wymieszać go z makaronem lub polać nim zapiekankę, czy też mięso.

    Zobacz również: kluski kładzione ze szpinakiem.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *