Jabłka prażone z brzoskwinią
robię do szarlotki albo do naleśników, do owsianek i deserów albo po prostu do wyjadania ze słoiczka.
To naprawdę bardzo prosta do przygotowania rzecz i bardzo pyszna !
A co wy robicie już przetwory?
PRZEPIS JABŁKA PRAŻONE Z BRZOSKWINIĄ
Składniki:
- 2 kg jabłek
- 1 kg brzoskwiń – mogą być też nektarynki, morele albo mix tych owoców
Jak zrobić jabłka prażone z brzoskwinią:
- Najpierw jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę – wrzucamy do garnka.
- Następnie brzoskwinie myjemy, pozbawiamy pestki, kroimy w kostkę i wrzucamy do jabłek.
- Dodajemy ok 1/2 szkl wody (by owoce na początku się nie przypaliły), przykrywamy przykrywką i gotujemy.
- Kiedy owoce się zagotują i pogotują chwilę, puszczą sok i lekko rozpadną, zdejmujemy przykrywkę i gotujemy je jeszcze aż lekko odparują a konsystencja ich będzie nam odpowiadać (ok 0,5 – 1 godzinę).
- Można dosłodzić w trakcie gotowania, ja zwykle tego już nie robię, wystarczy nam słodycz jabłek.
- Gorące jabłka przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem, zostawiamy tak do wystygnięcia, w ten sposób zawekują się.
- Jeśli jabłka mamy ochotę zrobić na zimę, dla pewności można je zapasteryzować 20 min (tutaj wpis jak pasteryzować).