Strona główna Blog Placki ziemniaczane – idealne, chrupiące i złociste.
Placki ziemniaczane - idealne, chrupiące i złociste.

Placki ziemniaczane – idealne, chrupiące i złociste.

Jak usmażyć idealne placki ziemniaczane? Przede wszystkim najważniejsze jest aby wybrać odpowiednie ziemniaki. Nie wybieramy ziemniaków z dużą zawartością wody, bo będzie się ona oddzielać w późniejszym okresie i podczas smażenia będzie pryskać, poza tym placki będą miały mniej zwartą strukturę i mogą się rozlecieć podczas przewracania. Na idealne placki ziemniaczane wybieramy więc ziemniaki bardziej mączne o zwartej strukturze.

Placki ziemniaczane - idealne, chrupiące i złociste.

Jak zetrzeć ziemniaki na placki ziemniaczane? natomiast stawiamy na robota

Jeśli robimy to ręcznie warto zetrzeć ziemniaki na tarce z najmniejszymi oczkami, sprawdzą się też te z cienkimi paseczkami. Jeśli natomiast stawiamy na robota, ułatwiając sobie tym samym pracę, wybieramy przystawkę do krojenia ziemniaków, W ten sam sposób ścieramy cebulę uważając, żeby nie było za dużo większych kawałków. Następnie do powstałej masy dodajemy jajko, solimy do smaku i pieprzymy. Jeśli masa jest zbyt luźna można dodać do niej łyżkę mąki pszennej.

Na czy smażyć placki ziemniaczane?

Przede wszystkim zacznijmy od wyboru dobrej patelni z nieprzywierającą powłoką, aby mieć pewność, że placki ziemniaczane nie przywrą do jej powierzchni. Placki można smażyć na różnym rodzaju tłuszczu. Najczęściej wybieraną metodą jest smażenie na oleju, należy jednak pamiętać o wcześniejszym rozgrzaniu patelni. Można smażyć placki ziemniaczane na smalcu lub maśle klarowanym, ale wybór jest już kwestią indywidualną. Należy rozprowadzić je delikatnie na powierzchni patelni i smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Z czym podawać placki ziemniaczane?

Polecane przepisy na placki ziemniaczane:

Wszystko zależy od indywidualnych preferencji, najczęściej spotykamy się z plackami po węgiersku, podawanymi z gulaszem wołowym lub wieprzowym. Często spotykamy też placki ziemniaczane podawane z sosem pieczarkowym. Niektórzy preferują też placki ziemniaczane podawane ze śmietaną, cukrem lub keczupem, lub po prostu solo bez żadnych dodatków. Dodatki do idealnych placków ziemniaczanych są więc kwestią indywidualną.

Jeden komentarz

  1. polecam litewską maszynkę do tarcia ziemniaków. prezentację można znaleźć na youtube albo w google wpisując w wyszukiwarkę: jak zetrzeć ziemniaki na placki szybko i bez kaleczenia palców

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*