Domowe lody waniliowe z mascarpone

Domowe lody waniliowe z mascarpone

Gdy za oknem skwar i upał, nic tak nie poprawi samopoczucia i humoru jak pyszna porcja lodów. A najlepsze lody to lody rzemieślnicze albo te wykonane samodzielnie w domu z najlepszych składników. Poniżej przedstawiamy banalnie prosty do wykonania samodzielnie w domu przepis na pyszne lody waniliowe. Idealne zarówno do zjedzenia jako same lody ale także jako dodatek na przykład do szarlotki albo affogato.

Domowej roboty lody waniliowe

5.0 z 2 głosy
Autor: Paweł Clad Danie: LodyKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

6

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

1

godz. 

50

min.
Kalorie

210

kcal

Sprawdzony przepis na domowe lody waniliowe ze śmietanki, mascarpone, mleczka zagęszczonego i laski prawdziwej wanilii. Puszyste i delikatne.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 250 ml (1 szklanka) mocno schłodzonej śmietanki 30%

  • 80 ml (3/4 szklanki) mocno schłodzonego mleczka zagęszczonego słodzonego

  • 50 g serka mascarpone

  • 1 laska wanilii


Sposób przygotowania:

  • Do misy miksera dodać zagęszczone mleczko, serek mascarpone oraz ziarenka z laski wanilii.
  • Całość dokładnie wymieszać, aż masa będzie jednolita i dobrze napowietrzona, a następnie odstawić do lodówki na czas przygotowywania śmietanki.
  • Schłodzoną śmietankę ubić na puszysty krem.
  • Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodać wcześniej przygotowaną masę z mleczka i mascarpone.
  • Gotową masę przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, wyrównać i odłożyć do zamrażalnika na kilka godzin, aż stwardnieją.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Jeden komentarz

  1. Niestety za słodkie, mleczka zagęszczonego powinno być najwyżej 50 ml.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*