Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Krewetki z czosnkiem na maśle i białym winie

krewetki z czosnkiem
Krewetki z czosnkiem.

Krewetki z czosnkiem.


     Krewetki z czosnkiem na maśle to bardzo szybkie i łatwe danie z krewetkami. Maślany sos czosnkowy do krewetek z nutą białego wina, żółtej pasty curry i cytryny przygotujesz w mniej niż 10 minut.

     Te niesamowite krewetki na maśle z czosnkiem to doskonałe fit danie na obiad, lunch do pracy, kolację lub przyjęcie. Krewetki można podać z tradycyjnym makaronem,  makaronem z cukinii lub kalafiorem ugotowanym na parze.

Jak zrobić krewetki.


      Aby zrobić to szybkie danie z krewetek potrzeba tylko kilku prostych składników. Przyrządzenie krewetek jest szybkie i zajmuje dosłownie kilka chwil.  Oto kilka wskazówek jak zrobić krewetki, aby były pyszne, delikatne i rozpływające się w ustach:
  • Wszystkie składniki przygotowujemy przed rozpoczęciem przyrządzania krewetek -niech będą pod ręką. Cebulkę, czosnek oraz zioła siekamy, cytrynę kroimy w plastry. Krewetki z patelni robi się naprawdę szybko - przegotowane krewetki są niestety gumowate i nieprzyjemne do jedzenia.
  • Używamy białego wina do krewetek, koniecznie najlepszej jakości. Jego smak ma niewątpliwy wpływ na smak krewetek i sosu. Zamiast białego wina można użyć lekkiego bulionu z kurczaka, ewentualnie rybnego.
  • W przepisie wykorzystałam białe krewetki mrożone. Należy je rozmrozić przed dodaniem na patelnię. Pozostawiłam z tymi cudownymi ogonkami :) Wspaniałe byłyby świeże krewetki, nie zawsze jednak u nas dostępne.

Krewetki w maśle


Składniki:
  • 6 łyżek masła
  • 4 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 mała cebulka, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka żółtej pasty curry
  • 1/2 -1 łyżeczka chili w płatkach
  • 600g świeżych lub mrożonych krewetek
  • sól morska, sos sojowy lub rybny do smaku
  • 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina albo lekkiego bulionu
  • sok z cytryny do smaku, plasterki cytryny
  • posiekana natka pietruszki 

Krewetki przepis:


Krok 1.
  • Na dużej patelni rozgrzać 4 łyżki masła, dodać posiekaną cebulkę, czosnek oraz pastę curry - podsmażyć przez około 2 minuty, aż cebulka zmięknie i uniesie się aromat czosnku oraz curry.
  • Następnie dodać krewetki (mrożone wcześniej rozmrozić), dodać płatki chili, doprawić do smaku solą lub wybranym sosem. Gdy krewetki zaróżowią się od spodu (1-2 minuty) przerzucić na drugą stronę.
Krok 2.
  • Do krewetek wlać wino lub bulion, potrząsnąć patelnią i odparować na dużym ogniu przez kolejne 1-2 minuty. Dodać pozostałe masło, skropić sokiem z cytryny, położyć kilka plasterków z cytryny i posypać natką pietruszki - natychmiast zdjąć z ognia i podawać.

Mam nadzieję, że przepis na krewetki spodoba się Tobie i Twoim bliskim. Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)

Kilka innych przepisów na szybką kolację:


Miłego gotowania!




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger