.

.

czwartek, 8 lipca 2021

Rewelacyjne kotlety z cukinii (z szynką, serem, marchewką) +FILM

 Cześć Kochani, witam Was w kolejnym poście na moim blogu. Dziś zapraszam Was na pyszne i łatwe kotleciki z cukinii, marchewki, szynki, sera-są bardzo łatwe, chrupiące, przepyszne. 




Sezon na cukinię rozpoczął się na dobre, a że cukinia jest warzywem, z którego można zrobić wszystko warto mieć ją na swojej działce. Taka swoja, wychodowana od nasionka jest najlepsza :) 

Zapraszam również na film i mój kanał na You Tube :) 



SKŁADNIKI 

Z tych proporcji wyszło mi 14 kotletów


-1 średnia cukinia (ok 500-600g)

-2 jajka

-1 średnia marchewka

-100g dowolnej szynki

-100g sera żółtego

-sól, pieprz do smaku

-ząbek czosnku

-ok 6 łyżek bułki tartej

-2 łyżki mąki pszennej tortowej

-2 łyżki szczypiorku

-pół małej cebuli


DODATKOWO

-olej do smażenia

-bułka tarta do panierowania 


Cukinię trzemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy ok pół łyżki soli, mieszamy i odkładamy na ok 10 minut by puściła sok.



 Odciskamy z nadmiaru wody i soku, dajemy do miski, dodajemy starty ser, startą marchew, pokrojoną szynkę, startą cebulę, zmiażdżony czosnek, szczypiorek, 2 jajka, bułkę tartą, mąkę i doprawiamy solą i pieprzem ***uważajcie  z ilością soli-ser i szynka są słone.

wszystko dokładnie mieszamy.




do miseczki dajemy trochę bułki tartej, formujemy z masy kotleciki o dowolnym kształcie, obtaczamy bułką tartą.



 Smażymy na złoty kolor. 



Podajemy z dowolnym sosem np serowym, pieczarkowym.

Są pyszne, chrupiące i jak widzicie bardzo łatwe. Polecam i życzę smacznego 





Jeszcze raz zapraszam na film




5 komentarzy:

  1. Bardzo Bardzo Pyszne. Polecam 👍👍👍

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pyszne polecam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam na niedzielny obiad do ziemniaków i surówki i były przepyszne! :-) Dałam dodatkowe 100g sera zamiast 100g szynki, co po przekrojeniu dało super efekt ciągnącego się sera. Szybki i pyszny pomysł na posiłek, nie tylko dla wegetarian. Polecam! :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko