lipca 08, 2021

Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami w sezonie jagodowym to kolejna obowiązkowa pozycja. Robię je tak często jak mogę - bo cała rodzina je uwielbia. ;)

dania obiadowe,śniadania,pierogi, ciasto na pierogi, ciasto na pierogi z jajkiem, pierogi z jagodami, domowe pierogi





SKŁADNIKI:

CIASTO:
500 g mąki pszennej
2 jajka
200 ml gorącej wody
2 pełne łyżki miękkiego masła
FARSZ:
ok. 300 g jagód
5-6 łyżek cukru (wedle uznania)


WYKONANIE:

1. Wszystkie składniki na ciasto przełóż do misy robota i wyrób gładkie, jednolite ciasto. Następnie przykryj je ściereczką i odstaw na ok. 15-20 min;
2. Umyte i osuszone jagody posyp cukrem a następnie wymieszaj;
3. Odleżakowane ciasto podziel na 2-3 mniejsze części. Każdą z nich wyłóż na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkuj na dość cienki okrąg;


4. Następnie dużą szklanką wycinaj małe okręgi na pierogi;
5. Na każdy okrąg nakładaj porcję jagód i sklejaj pierogi;

6. Gotowe pierogi wrzucaj na wrzątek z odrobiną oleju i gotuj do wypłynięcia. Podawaj ze śmietanką lub tak jak lubisz :)



SMACZNEGO ;)

dania obiadowe,śniadania,pierogi, ciasto na pierogi, ciasto na pierogi z jajkiem, pierogi z jagodami, domowe pierogi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger