Pieczone ziemniaki z gzikiem i boczkiem

Pieczone ziemniaki z gzikiem i boczkiem

Grillowane ziemniaczki z gzikiem jedliśmy w miniony weekend w zaprzyjaźnionej restauracji Old Tree Villa and Restaurant w pobliskich Broszkowicach. Początkowo rozbawiła mnie nazwa samego gzika, początkowo nie zdawałam sobie sprawy czym jest gzik. Ziemniaczki zawinięte w sreberka były przyrządzone w specjalistycznym parowym grillu, były mięciutkie, niezwykle kremowe, jednocześnie wciąż zachowywały kształt ziemniaka w mundurku. Gzik był aksamitnie gładki, jednocześnie dobrze doprawiony. Ziemniak z gzikiem pasowały do siebie jak ulał i z wielką przyjemnością zajadaliśmy ten specjał pochodzący z wielkopolski.

Samodzielnie w domu postanowiłam odtworzyć przepis na pieczone ziemniaki w mundurkach i twarogowy gzik. Postanowiłam dodać do sosu skarmelizowane skwarki z boczku i odrobinę smażonej cebulki, w moich wyobrażeniach była to kompozycja idealna. Nie pomyliłam się ani trochę.

Pieczone ziemniaki w mundurkach z gzikiem i skwarkami

Pieczone ziemniaki w mundurkach z gzikiem i skwarkami

5.0 z 2 głosy
Danie: PrzekąskaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

10

sztuk
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

1

godz. 

30

min.
Kalorie

130

kcal

Nowe ziemniaczki pieczone w mundurkach z dodatkiem masła + popularny w Wielkopolsce twarogowy serek zwany gzikiem.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • PIECZONE ZIEMNIAKI
  • 10 sztuk dużych nowych ziemniaków w mundurkach

  • 50 g miękkiego masła

  • odrobina drobnej soli

  • GZIK
  • 250 g twarogu półtłustego

  • 200 g kwaśnej, gęstej śmietany 18 %

  • 1 opakowanie kremowego serka ziołowego

  • 1 pęczek szczypiorku

  • sól i grubo zmielony czarny pieprz

  • 200 g surowego boczku

  • 1 niewielka czerwona cebula


Sposób przygotowania:

  • PIECZONE ZIEMNIAKI
  • Ziemniaki umyj, jeśli skórka jest bardzo zabrudzona wyszoruj szczoteczką. Nie obieraj ich ze skórki, gdyż pozwala zachować najwięcej aromatu i składników odżywczych. W dodatku podczas pieczenia skórka chroni ziemniaka przed rozpadaniem się i nabiera przyjemnej chrupkości.
  • Ziemniaczki posmaruj cienką warstwą masła, oprósz odrobiną drobnej soli. Każdy ziemniak z osobna owiń szczelnie kawałkiem aluminiowej folii spożywczej. Ułóż je na blasze do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni na grzanie góra, dół na około 70 – 90 minut, w połowie czasu pieczenia zmniejsz temperaturę do 160 stopni. Najlepiej sprawdzać szpikulcem czy ziemniaczki są już wystarczająco miękkie, wszystko zależy od odmiany ziemniaków. Po upieczeniu pod skórką powinna kryć się kremowa, wręcz maślana konsystencja ziemniaczka.
  • Ziemniaczki serwuj najlepiej na gorąco, koniecznie z twarogowym gzikiem z dodatkiem karmelizowanych skwarek z boczku.
  • GZIK
  • Kostkę półtłustego twarogu, opakowanie kremowego serka ziołowego i kwaśną śmietanę przełóż do wysokiego naczynia. Zblenduj na gładką, kremową masę ręcznym blenderem. Po zblendowaniu dodaj sól, pieprz oraz drobno posiekany szczypiorek i wymieszaj łyżką.
  • Boczek pokrój w jak najmniejszą kosteczkę. Przełóż na zimną patelnię i wytop z tłuszczu tworząc coś w rodzaju chrupiących skwarek. Pod koniec smażenia i wytapiania surowego boczku dodaj na patelnię poszatkowaną czerwoną cebulkę, podsmażaj ją aż przyrumieni się na tłuszczu zgromadzonym na patelni.
  • Skwarki z boczku oraz karmelizowaną cebulkę wyłóż na wierzch gzika. Nabierz jedynie odrobinę tłuszczu zgromadzonego na patelni, tak dla smaczku, inaczej serek będzie nieapetycznie zbyt tłusty.

Uwagi:

  • Ziemniaki z gzikiem są przepyszną samodzielną przekąską lub dodatkiem do innych obiadowych dań.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*