Pasta kanapkowa z bakłażana z pieczarkami – bardzo polecam Wam wypróbować ten przepis.
Pasta oprócz pieczarek, doprawiona jest olejem z czarnuszki, czosnkiem, świeżo mielonym pieprzem.
Ma niesamowicie delikatną strukturę, ciekawy smak, jest sycąca i smaczna.
Można jeść ją z chipsami czy warzywami pokrojonymi w słupki, może być smarowidłem do pieczywa, pity czy burgerów, będzie również smacznym dodatkiem do grillowanych mięs czy warzyw.
To danie wegańskie, bezglutenowe, bez laktozy, bez jajek.
PRZEPIS NA PASTA KANAPKOWA Z BAKŁAŻANA Z PIECZARKAMI
Składniki:
- 2 bakłażany
- 2 łyżeczki oleju z czarnuszki tłoczonego na zimno
- 1 cebula
- 200g pieczarek
- 5 łyżek oleju roślinnego do smażenia
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Jak zrobić pastę z bakłażana z pieczarkami:
- Najpierw bakłażany pieczemy w piekarniku (zobacz wpis Jak upiec bakłażany).
- Można również pokroić bakłażany w grube plastry i grillować na grillu elektrycznym.
- Następnie na oleju podsmażamy na złoto drobniutko posiekaną cebulę.
- Potem pieczarki oczyszczamy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy razem z cebulą. Solimy, pieprzymy.
- Następnie upieczone bakłażany możemy pozbawić skórki (dużą łyżką wybieramy miąższ ze skórki), ja jednak zmiksowałam je ze skórką wzbogacając danie o dodatkowy błonnik.
- Potem bakłażany wrzucamy do miski blendera, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, olej z czarnuszki. Miksujemy na gładka pastę.
- Zaraz potem dodajemy pieczarki z cebulą i mieszamy albo miksujemy jeśli chcemy gładka pastę.
- Doprawiamy do smaku.