Pasta kanapkowa z bakłażana z pieczarkami

Pasta kanapkowa z bakłażana z pieczarkami – bardzo polecam Wam wypróbować ten przepis.

Pasta oprócz pieczarek, doprawiona jest olejem z czarnuszki, czosnkiem, świeżo mielonym pieprzem.

Ma niesamowicie delikatną strukturę, ciekawy smak, jest sycąca i smaczna.

Można jeść ją z chipsami czy warzywami pokrojonymi w słupki, może być smarowidłem do pieczywa, pity czy burgerów, będzie również smacznym dodatkiem do grillowanych mięs czy warzyw.

To danie wegańskie, bezglutenowe, bez laktozy, bez jajek.

 

 

 

PRZEPIS NA PASTA KANAPKOWA Z BAKŁAŻANA Z PIECZARKAMI

 

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 2 łyżeczki oleju z czarnuszki tłoczonego na zimno
  • 1 cebula
  • 200g pieczarek
  • 5 łyżek oleju roślinnego do smażenia
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

 

 

Jak zrobić pastę z bakłażana z pieczarkami:

  1. Najpierw bakłażany pieczemy w piekarniku (zobacz wpis Jak upiec bakłażany).
  2. Można również pokroić bakłażany w grube plastry i grillować na grillu elektrycznym.
  3. Następnie na oleju podsmażamy na złoto drobniutko posiekaną cebulę.
  4. Potem pieczarki oczyszczamy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy razem z cebulą. Solimy, pieprzymy.
  5. Następnie upieczone bakłażany możemy pozbawić skórki (dużą łyżką wybieramy miąższ ze skórki), ja jednak zmiksowałam je ze skórką wzbogacając danie o dodatkowy błonnik.
  6. Potem bakłażany wrzucamy do miski blendera, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, olej z czarnuszki. Miksujemy na gładka pastę.
  7. Zaraz potem dodajemy pieczarki z cebulą i mieszamy albo miksujemy jeśli chcemy gładka pastę.
  8. Doprawiamy do smaku.

Pasta kanapkowa z bakłażana z pieczarkami