Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Fasolka szparagowa z bułką tartą

 

fasolka szparagowa z bułką tartą
Fasolka szparagowa z bułką tartą.

Fasolka szparagowa.

     Gotowana albo pieczona fasolka szparagowa jest idealnym i najłatwiejszym dodatkiem do każdego głównego posiłku. Upieczona z czosnkiem, oliwą i parmezanem może też być niesamowitą przystawką lub pomysłem na lekką kolację. 

Jak ugotować fasolkę szparagową.

     Większość kucharzy pewnie powie, aby blanszować fasolkę szparagową. Potrzeba do tego dużego garnka z wrzącą, osoloną wodą, a także dużej miski z lodowatą wodą, w której zaraz po wyjęciu z wrzątku ląduje fasolka szparagowa. W ten sposób natychmiast zatrzymujemy proces gotowania, a fasolka zachowuje swój kolor i chrupkość.

      Inny sposób na gotowanie fasolki zakłada wykonanie wszystkiego w jednym garnku. W głębokiej i szerokiej patelni zagotowujemy około np. 3/4 szklanki wody z 1/2 łyżeczki soli, dodajemy fasolkę szparagową, przykrywamy patelnię i dusimy przez 10 minut. Zdejmujemy pokrywkę, pozostały płyn szybko odparowujemy i gotowe. Na tą samą patelnię dodajemy do fasolki ulubione dodatki np. masło, bułkę tartą, czosnek, sezam itp. Proste i szybkie danie z fasolki szparagowej gotowe w kilka chwil i w dodatku w jednym garnku.

Inne pyszne pomysły na obiad, które mogą Ci się spodobać:

www.e-ksiazkakucharska.pl
Fasolka szparagowa z bułką tartą

Fasolka szparagowa z bułką tartą 

Składniki:

  • około 400g fasolki szparagowej żółtej lub zielonej
  • 3/4 szklanki wody+1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka bułki tartej
  • ziarna sezamu do posypania gotowej fasolki szparagowej

Fasolka szparagowa przepis:


Krok 1.
  • W szerokiej patelni zagotować wodę z solą, dodać fasolkę szparagową, przykryć patelnię i dusić przez około 10 minut. Następnie odkryć patelnię i szybko odparować pozostałą wodę.
  • Na tą samą patelnię dodać masło i bułeczkę, podsmażać chwilę często mieszając fasolkę, aby równomiernie pokryła się bułeczką.
Gotową fasolkę szparagową z bułką tartą posypać sezamem.

Miłego gotowania!

www.e-ksiazkakucharska.pl
Fasolka szparagowa.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger