Omlet rolowany z pomidorem, szynką i serem

To mój pierwszy omlet rolowany, ale z pewnością nie będzie ostatnim. Omlet okazał się tak pyszny, że spodziewajcie się niebawem kolejnych wersji z innymi dodatkami.

Taki omlet idealnie sprawdzi się na śniadanie, gdyż zaspokoi apetyt na długi czas. W zależności od potrzeby można podzielić go na 2 lub 3 porcje.

Mam nadzieję, że nie będziecie mieć problemu ze zrozumieniem opisu przygotowania 🙂

  • 5 jajek
  • 1-2 łyżki mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • łyżeczka masła

Dodatkowo:

  • 1 mały pomidor
  • 50 g szynki
  • 3 plasterki żółtego sera np salami
  • szczypiorek

Pozbawionego gniazda nasiennego pomidora (można go wcześniej sparzyć i obrać ze skórki) kroimy w kostkę.

Szynkę i ser kroimy na szerokie paseczki.

Szczypiorek drobno siekamy.

Jajka wybijamy do garnuszka. Dodajemy niewielką ilość mleka oraz mąkę. Mieszamy rózgą do połączenia. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy masło. Wylewamy mniej więcej 1/4 część masy jajecznej (tylko tyle, aby pokryła patelnię cienką warstwą). Chwilę smażymy na małym ogniu, po czym rozkładamy pokrojonego pomidora, tak aby utworzył niezbyt szeroki pasek przebiegający wzdłuż patelni, przez środek. Smażymy jeszcze chwilę pod przykryciem, aż jajka nieco się zetną. Pomagając sobie dwoma łopatkami/szpatułkami zwijamy omlet w roladę, przesuwając go jednocześnie na bok patelni. W puste miejsce wylewamy kolejną część masy jajecznej. Po chwili rozkładamy na niej szynkę. Kiedy jajka się zetną, ponownie rolujemy, znów przesuwając omlet na bok patelni, a w puste miejsce wylewamy kolejną część masy. Rozkładamy plasterki sera (lub tarty ser). Postępujemy jak wyżej. Wylewamy resztę masy i rozkładamy na niej szczypiorek. Gdy jajka się zetną rolujemy całość i jeszcze chwilę smażymy pod przykryciem.

Gotowy omlet przenosimy na talerz, dzielimy na 2-3 części.