Kiszone rzodkiewki

Wszyscy mają kiszone rzodkiewki, mam i ja! Moda na kiszonki nie mija i bardzo dobrze – to istny superfood, który bez problemu każdy może przygotować w domu i nie będzie to kosztować fortuny.

Smaczny probiotyk

Moda na domowe kiszenie próbowała się przebić już od kilku lat, ale chyba na dobre rozkwitła w czasie pandemii i stała się jednym z głównych punktów kulinarnych przygód Polaków w przymusowym zamknięciu. Szczerze? Bardzo dobrze, że tak się stało, bo kiszonki mają zbawienny wpływ na nasze organizmy.

W ostatnich tygodniach na Instagramie, Facebooku i w blogosferze widziałam mnóstwo przepisów na kiszone rzodkiewki. W moim domu od zawsze królują kiszone i małosolne ogórki, ale po tylu głosach pełnych zachwytu wiedziałam, że muszę też spróbować rzodkiewek w tym niecodziennym wydaniu.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Jak je przygotować?

Przepis na te rzodkiewki nie różni się właściwie od przepisu na np. małosolne ogórki. Dokładnie umyte warzywa wkładamy do słoika z czosnkiem, korzeniem chrzanu, koprem, zielem angielskim i zalewamy solanką. Czekamy 4-6 dni i gotowe! Nie ma tu nic skomplikowanego 🙂

Jak smakują kiszone rzodkiewki?

Może zaskoczę tych z Was, którzy jeszcze nie próbowali tego przysmaku, ale kiszone rzodkiewki smakują (przynajmniej według mnie) jak… kiszone ogórki! Są bardzo soczyste i chrupiące. Dla mnie to idealny dodatek do kanapek z wędliną czy serem. Najlepiej takich z kromką domowego chleba z chrupiącą skórką 🙂

Kiszone rzodkiewki

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania wegetariańskie znajdziesz w zakładce WEGE

Kiszone rzodkiewki

Kiszone rzodkiewki

Kiszone rzodkiewki to pyszny i zdrowy dodatek do kanapek czy sałatek.
5 na 3 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 10 min.
Porcje: 1 słoik

Składniki 

  • 3-4 pęczki rzodkiewek
  • 1 litr przegotowanej wody
  • 1 łyżka soli (30 g)
  • łodygi kopru
  • liście chrzanu
  • korzeń chrzanu
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 5-6 ziaren czarnego pieprzu
  • 3-4 ząbki czosnku

Kroki

  • Rzodkiewki dokładnie umyj, odkrój liście i ogonki. Jeśli są różnej wielkości, większe sztuki przekrój na pół, by wyrównać je z mniejszymi.
  • W dzbanku wymieszaj 1 łyżkę soli i 1 litr przegotowanej, ostudzonej wody.
  • W wyparzonym, czystym słoiku układaj rzodkiewki (najściślej jak się da), czosnek, kawałki korzenia chrzanu, koper (koniecznie z baldachimami) oraz ziarna pieprzu i ziela angielskiego.
  • Wlej solankę tak, by dokładnie przykryła rzodkiewki. Przykryj całość liśćmi chrzanu.
  • Przykryj słoik spodeczkiem albo talerzykiem z obciążeniem – u mnie w roli obciążenia najczęściej drugi, nieduży słoik.
  • Postaw rzodkiewki na desce albo talerzu (mogą nieco kipieć) i ustaw na blacie czy stole na 4-5 dni. Po tym czasie rzodkiewki są gotowe do jedzenia.
  • Przechowuj je w lodówce, szczelnie zakręcone.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: przekąska
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: dodatek do kanapek, dodatek do obiadu, kiszone rzodkiewki, kiszonki, nowalijki, rzodkiewka

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2023. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl