Jajka po turecku z jogurtem greckim i palonym masłem

Jajka po turecku z jogurtem greckim i palonym masłem

Największą frajdą i zarazem rozkoszną przyjemnością jest zajadanie tego śniadania, konkretnie sposób w jaki można je smakowicie spałaszować. Kromki przypieczonego na patelni pieczywa zanurzamy w sosie jogurtowym i miękkich jajkach w koszulkach, zagryzamy w takiej formie, wtedy całość smakuje jeszcze lepiej. Niepotrzebne są tutaj nawet sztućce, chociaż można się nimi posłużyć podczas wydłubywania smakowitych pozostałości z zakamarków półmiska.

Jaja po turecku, to inaczej jajka ugotowane w koszulkach (przez niektórych nazywane jajami po benedyktyńsku), podane na półmisku jogurtu greckiego połączonego z czosnkiem, nutą cytrusową i skarmelizowanym palonym masłem. Do całości obowiązkowo niezastąpione chrupkie kromki białego pieczywa lub bagietki, zarumienione na patelni. Niebanalne śniadanie z jajkami podanymi na kremowej bazie to cudownie prezentująca się śniadaniowa kompozycja. Skorzystaj z wyjątkowego pomysłu na przyrządzenie jajek na śniadanie, ani trochę nie pożałujesz.

Jajka po turecku z sosem z jogurtu greckiego

5.0 z 1 głos
Autor: Paweł Clad Danie: ŚniadanieKuchnia: TureckaTrudność: Łatwe
Ilość

2

porcje
Przygotowanie

5

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

230

kcal

Śniadaniowe jajka po turecku, Jajka gotowane w koszulkach, podane na półmisku z aromatycznym jogurtem i palonym masłem.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 3 jajka ze swojskiego chowu

  • 2 łyżki octu spirytusowego

  • kromki bagietki lub swojskiego, białego pieczywa

  • 300 g jogurtu typu greckiego

  • 3 maluśkie ząbki czosnku

  • 1/2 cytryny

  • oliwa z oliwek

  • 50 g masła

  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku lub cebulki dymki

  • szczypta płatków chili, sól i grubo zmielony czarny pieprz


Sposób przygotowania:

  • JOGURT Z PALONYM MASŁEM
  • Do jogurtu greckiego dodaj przeciśnięty przez praskę 2 ząbki czosnku, skórkę otartą oraz sok wyciśnięty z połowy cytryny, 1 łyżkę oliwy, sól oraz pieprz. Wymieszaj do gładkości, przełóż do głębokiego talerza. Wstaw do lodówki na 30 minut dla lepszego przeniknięcia smaków.
  • W małym rondelku umieść masło, 1 ząbek czosnku przepuszczony przez praskę lub drobno starty, szczyptę płatków chili oraz szczyptę soli. Masło rozpuść na palniku, delikatnie skarmelizuj aż nabierze złocistej poświaty. Palone masło zyskuje najwięcej bogatego aromatu.
  • Aromatyczny jogurt grecki z dodatkami polej ciepłym palonym masłem, na wierzch wysyp posiekany szczypiorek lub cebulkę dymkę.
  • GRZANKI Z PATELNI
  • Każdą kromkę swojskiego pieczywa potraktuj chlustem oliwy z oliwek, podpiecz z obu na rozgrzanej patelni. Kromki muszą być rumiane i chrupiące, przypominać grzanki wypiekane na ruszcie grilla.
  • JAJKA W KOSZULKACH
  • W garnku zagotuj wodę, do wrzątku dodaj ocet. Kolejno po 1 jajku wbijaj do małej miseczki lub filiżanki, starając się nie naruszyć żółtka. Za pomocą łyżki stwórz wir w wodzie z octem i wprost do niego przelej całe jajko bezpośrednio z filiżanki.
  • Każde jajko gotuj z osobna przez około 3 minuty. Staraj się by podczas gotowania woda nie wrzała zbytnio, łyżką zagarniaj jajeczko w jedną całość, inaczej rozniesie się o całym garnku na kształt pajęczyny. Odpowiednio ugotowane jajko musi mieć ścięte białko i półpłynne żółtko.
  • Ugotowane jajka w koszulkach układaj na papierowym ręczniku, gdzie odciekną z nadmiaru wody. Ułóż je na wierzchu półmiska z jogurtem greckim i dodatkami, serwuj z podpieczonym na patelni chlebem,

Uwagi:

  • Przygotowując śniadanie postaraj się zgrać wszystko w jednym czasie. Najlepiej kiedy palone masło, grzanki z pieczywa i jajka w koszulkach są serwowane jednocześnie na ciepło.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*