Szukaj na tym blogu

niedziela, 4 lipca 2021

Kolorowa sałatka lipcowa

Lato to pora roku kiedy to na naszych stołach częściej królują dania warzywne z wykorzystaniem młodych ziemniaków, cebuli, pomidorów i ogórków czy kalafiora. Idealnie te warzywa komponują się w różnych sałatkach. Dziś właśnie jedna z nich Wam prezentuję 🙂






Składniki:
-1 kalafior
-5 młodych ziemniaków 
-2 ogórki gruntowe lub jeden sałatkowy
-1 duży pomidor malinowy
-1 duży pomidor żółty
-1/2 papryki czerwonej świeżej 
-1 młoda główka cebuli
-4 jajka ugotowane na twardo
-sos francuski w torebce ( Knorr )
-2 ząbki czosnku młodego
-3 łyżki majonezu
-sól, pieprz do smaku

Kalafior oczyścić z liści, podzielić na różyczki, zalać w dużym garnku wodą lekko posoloną i gotować od momentu wrzenia 3-5 minut. Kalafior powinien być lekko chrupiący . Odcedzić, odparować i wystudzić.
Podzielić rękami na jeszcze drobniejsze różyczki.
Ziemniaki wyszorować szorstką myjką, zalać wodą i gotować ok. 20 minut. Odcedzić, odparować i wystudzić.
Obrać ewentualnie pozostałą skórkę i pokroić w drobną kostkę.
Obrane ogórki, pomidory oraz cebulę i jajka  pokroić również w drobną kostkę.
Tak samo postąpić z papryką po wcześniejszym usunięciu gniazda nasiennego.
Sos francuski rozpuścić w dwóch łyżkach wody i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majonez, dokładnie wymieszać.
Wszystkie składniki sałatki i sos połączyć, posolić i popieprzyć do smaku. Delikatnie wymieszać i odstawić do lodówki na godzinę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz