niedziela, 4 lipca 2021

Sałatka ziemniaczana ze szparagami i ogórkami małosolnymi

 


Składniki:

700 g młodych ziemniaków
1 pęczek zielonych szparagów
6 ogórków małosolnych
2 pomidory
1/2 czerwonej papryki
200 g listków rukoli
1/2 pęczka koperku
1 mała młoda cebula

Sos:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka ostrej musztardy
2 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
sól, pieprz


Sposób wykonania:

Ziemniaki obieramy lub skrobiemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy.
Od szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki, kroimy na 2 cm kawałki i wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Gotujemy przez 5 minut, po czym odcedzamy na durszlaku i przelewamy zimną wodą.
Ziemniaki, paprykę oraz pomidory kroimy w dużą kostkę, ogórki kroimy w plasterki, cebulę kroimy w drobną kostkę, koperek drobno szatkujemy. Wszystkie składniki sałatki wrzucamy do miski.
Czosnek bardzo drobno szatkujemy. W kubku łączymy wszystkie składniki sosu.
Sałatkę polewamy sosem, całość delikatnie mieszamy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...