piątek, 2 lipca 2021

Barszcz buraczany z bobem – kuchnia podkarpacka

 

Barszcz buraczany z bobem – kuchnia podkarpacka
Barszcz buraczany z bobem – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Haczów, gmina Haczów, powiat brzozowski 

Bób w tradycyjnej podkarpackiej kuchni często dopełniał potrawy w taki sposób, w jaki współcześnie robią to ziemniaki. Między innymi dodawano go do zup, by były bardziej treściwe i syte. Z czerwonym barszczem bób komponuje się doskonale, dlatego zachęcam do wypróbowania przepisu z Haczowa.

Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Haczowa został opublikowany w wyjątkowym zbiorze lokalnych receptur pt. „Wielka księga tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydanym przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”.


Barszcz buraczany z bobem – kuchnia podkarpacka
Barszcz buraczany z bobem – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 6-10 buraków ćwikłowych
  • 200-250 g kości kulinarnych
  • 3 pietruszki
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki tłuszczu
  • 0,5 litra kwasu buraczanego
  • kilka ząbków czosnku
  • sól, cukier, pieprz do smaku
  • 2-3 listki laurowe

Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. Jeśli jest młody, zostawiamy go w łupinach. Jeśli jest duży i dojrzały, będzie smaczniejszy, jeśli go obierzemy.

Pietruszkę i marchewkę obieramy. Do garnka wlewamy 2 litry zimnej wody, wkładamy kości kulinarne i warzywa. Solimy całość i na małym ogniu gotujemy wywar. Przecedzamy go kiedy marchewka i pietruszka zmiękną. Warzywa można zatrzeć na tarce i dodać do zupy pod koniec gotowania.

Osobno gotujemy czerwone buraczki. Kiedy są miękkie wyciągamy je z wody, obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do wywaru i całość zagotowujemy. Buraczki można odcedzić lub pozostawić. Do wywaru dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażoną na tłuszczu, czosnek roztarty z solą, kwas buraczany oraz cukier i sól do smaku. Zagotowujemy i ściągamy z ognia.

Na talerz nakładamy ugotowany bób i zalewamy go gorącym czerwonym barszczem.


Barszcz buraczany z bobem – kuchnia podkarpacka
Barszcz buraczany z bobem – kuchnia podkarpacka

Barszcz buraczany z bobem – kuchnia podkarpacka
Barszcz buraczany z bobem – kuchnia podkarpacka


Więcej podkarpackich dań w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)


2 komentarze:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.