Ciasto Truskawkowa Chmurka z Kremem Śmietanowym i Bezą

Ciasto truskawkowa chmurka z kremem śmietanowym i bezą – Nowe, pyszne ciasto truskawkowe w Małej Cukierence. Na kruchym spodzie, ze sporą ilością truskawek, śmietanką i chrupiącą bezą. Ciasto smakuje wyśmienicie i wygląda fantastycznie. Uważam, że nie jest trudne w przygotowaniu. Pamiętajmy tylko, aby galaretka była tężejąca za nim wylejemy ją na spód ciasta. Bardzo polecam! (trochę zmodyfikowany przepis ze strony gazetakrakowska.pl). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka

 

Ciasto truskawkowa chmurka z kremem śmietanowym i bezą

Ciasto truskawkowa chmurka z kremem śmietanowym i bezą
Składniki:
Spód:
190g mąki pszennej (użyłam tortowej)
40g cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
120g schłodzonego masła
3 żółtka
Składniki na bezę:
4 białka w temperaturze pokojowej
150g cukru
1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
30g płatków migdałowych
Truskawkowa galaretka:
600g truskawek, umytych, bez szypułek, pokrojonych na kawałeczki
3 truskawkowe galaretki
900ml gorącej wody
Krem śmietanowy:
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 fix do śmietany
250g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru z wanilią

Ciasto truskawkowa chmurka z kremem śmietanowym i bezą

Spód:
1. Do miski wsypać mąkę, przesiać cukier puder, dodać proszek do pieczenia, krótko wymieszać i schłodzone masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką, patrz FILM. Dodać żółtka i ciasto wyrobić mikserem lub zagnieść rękoma (powstanie wilgotne, dość klejące ciasto).
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 40 minut.

2. Schłodzone ciasto, podsypując mąką stolnicę oraz wałek, rozwałkować na wielkość blaszki. Blaszka 25cm x 30cm wyłożona papierem do pieczenia. Następnie przełożyć ciasto do blaszki, wyrównać, patrz FILM (można również blaszkę wylepić ciastem rękoma, bez wałkowania).

3. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190°C na funkcji góra – dół przez około 15-20 minut, aż ładnie się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.

Beza:
4. Jeśli nie mamy drugiej blaszki 25cm x 30cm ostudzone ciasto wyjąć z blaszki razem z papierem do pieczenia, odstawić. Blaszkę znów wyłożyć papierem do pieczenia.

5. Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić. Następnie po łyżce dodawać cukier, aż zużyjemy cały, pianę ubijać jeszcze przez około 4-5 minut. Dodać budyń i krótko wymieszać.
Gotową bezę wyłożyć do blaszki 25cm x 30cm, wyrównać. Następnie bezę ponaciągać łyżką, porobić wgłębienia, patrz FILM.

6. Wierzch bezy posypać płatkami migdałowymi i bezę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 140°C na funkcji góra – dół przez 75 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.

Truskawkowa galaretka:
7. Kruche ciasto razem z papierem włożyć z powrotem do blaszki.

8. Do miski wsypać galaretki i zalać gorącą wodą 900ml, mieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do całkowitego studzenia, galaretka ma być tężejąca.

9. Do tężejącej galaretki dodać pokrojone truskawki i krótko wymieszać łyżką. Truskawkową galaretkę wylać na kruche ciasto w blaszce, wyrównać i wstawić do lodówki na około 60 minut, aż galaretka stężeje, patrz FILM.

Krem śmietanowy:
10. Schłodzoną śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder, fix, cukier z wanilią i ubić, ale nie na bardzo sztywno. Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.

11. Gotowy krem wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki na około 8 godzin, najlepiej na całą noc.

12. Schłodzone ciasto można wyjąć z blaszki i na wierzchu położyć bezę, lekko docisnąć (bezę ostrożnie wyjąć z papieru do pieczenia).

Udanych wypieków :)

Ciasto truskawkowa chmurka z kremem śmietanowym i bezą

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Obłędne ciasto z truskawkami i malinami

Super ciasto z truskawkami na gorące dni BEZ PIECZENIA

Najlepsze proste ciasto z truskawkami na lato

Prosty tort bez pieczenia truskawkowy z malinami

Szybkie Mega Proste Ciasto Jogurtowe z Rabarbarem lub Truskawkami

Czekoladowa rolada z truskawkami

25 komentarzy do “Ciasto Truskawkowa Chmurka z Kremem Śmietanowym i Bezą”

  1. Witam , co zrobiłam źle? moja beza niby się wypiekła ,ładnie odeszła od papieru ,wydawała się być idealna,wysuszona no wszystko pięknie ładnie ale na cieście sprawiała ogromne problemy ,ciasta nie można było kroić bo beza była twarda ( ciasto oczywiście w temperaturze pokojowej) ,ciągnęła się ,podczas krojenia krem śmietanowy wypływał na boki mimo że był super stabilny bo dałam żelatynę ogólnie nie zrobił wrażenia bo wszystko się rozjeżdżało a szkoda bo wyglądało pięknie- nie ruszane.Beza wyglądała ślicznie przed wyłożeniem na ciasto ,krem super smaczny stabilny w lodówce,jednak razem to już kompletna klapa.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz