Blog posts

Fasolka szparagowa z bułką tartą

Fasolka szparagowa z bułką tartą

Dania bez mięsa, Kolacja, Obiady, Przekąski, Warzywa

Chrupiąca i delikatna, podsmażana na maśle fasolka szparagowa z bułką tartą. To klasyczna i bardzo prosta w przygotowaniu propozycja na idealny dodatek do wielu dań. Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na fasolkę szparagową, u Nas z pewnością go znajdziesz. Żółta lub zielona fasolka szparagowa może być bazą do wielu pysznych i zdrowych posiłków. Taką fasolkę możesz również podać jako samodzielne danie wegetariańskie.

Przepis na fasolkę szparagową z bułką tartą to klasyk polskiej kuchni. To popularne warzywo świetnie sprawdza się także jako dodatek do sałatek oraz do przetworów na zimę. Doskonale uzupełnia także skład wielu zapiekanek. Fasolka szparagowa nie potrzebuje wielu dodatków.  Dobrze przyrządzona ma mnóstwo smaku i jest idealną propozycją na pyszne danie z patelni.

Fasolka szparagowa przepisy, które najchętniej przygotowujemy, to fasolka z pomidorami, z mięsem mielonym oraz z czosnkiem. Inne pomysły to fasolka szparagowa z makaronem, z ryżem, a także z jajkiem. Poznaj nasz przepis na fasolkę szparagową z boczkiem. Zobacz także jak przygotować kapustę panierowaną w bułce tartej. Jeśli zastanawiasz się nad tym: Jak zrobić fasolkę szparagową do obiadu? Zapraszamy na nasz przepis!

Fasolka szparagowa z bułką tartą


Fasolka szparagowa z bułką tartą na maśle

Składniki: 

  • fasolka szparagowa żółta: 0,5 kg
  • sól: 1 łyżka
  • masło: 2 łyżki
  • bułka tarta: 3 łyżki
  • woda


Fasolka szparagowa z bułką tartą i masłem

Przepis: 

Jak przyrządzić fasolkę szparagową z bułką tartą?

Fasolkę oczyść, umyj i odetnij końce. Przełóż fasolkę do garnka i wlej tyle wody, aby przykryła fasolkę na 2 cm. Doprowadź do wrzenia i dodaj łyżkę soli.

Jak długo gotować fasolkę szparagową żółtą? Młoda fasolka żółta powinna ugotować się w 6 – 10 minut od momentu zagotowania wody. Starsza może potrzebować więcej czasu, nawet do 15 minut. Jak długo gotować fasolkę szparagową zieloną? Zielona gotuje się nieco dłużej. Zdarzyło się nam, że gotowaliśmy ją nawet 20 minut. W jednym i drugim wypadku ten czas może się różnić, Dlatego zawsze polecamy kontrolować twardość fasolki. Nie ma przecież nic gorszego niż rozgotowana fasolka szparagowa 🙂

Ugotowaną fasolkę odcedź i przelej ją bardzo zimną wodą.

Na patelni rozgrzej masło. Dodaj bułkę tartą i smaż do chwili, aż się przyrumieni. Następnie dodaj fasolkę. Wszystko chwilę jeszcze podgrzewaj, mieszając, aż fasolka obtoczy się w bułce. Podawaj na gorąco.

Z czym podawać fasolkę szparagową?

Fasolkę możesz podać z :

Życzymy smacznego!

Fasolka szparagowa z bułką tartą

Napisz komentarz