wtorek, 29 czerwca 2021

Koktajl jaglano-truskawkowy

Upały sprawiają, że w kuchni przebywam dość rzadko. Owszem, z pieczenia domowego pieczywa nie zrezygnuję, ale obiadu zdarza mi się nie gotować. Nie inaczej było dziś. Wracałam z pracy z poczuciem, że mam ochotę na słodkie lenistwo. Ale że jeść jednak trzeba, to zaopatrzyłam się w zapas truskawek. W poprzednich latach przygotowywałam przeróżne jagielniki truskawkowe. W tym roku stawiam na minimalizm. Dlatego kasza jaglana i truskawki są, tyle że w zdecydowanie mniej pracochłonnej odsłonie 😊😉




Składniki:

150 ml kaszy jaglanej
70 dag truskawek
miód lub inne słodziwo (ilość według uznania)
przegotowana woda

  1. Kaszę wypłukać w kilku wodach, przecierając ziarna między palcami.
  2. Wypłukaną kaszę zalać 500 ml wody, doprowadzić do wrzenia i gotować do miękkości. Garnek z kaszą odstawić na bok, by nieco przestygła.
  3. Truskawki wypłukać i odszypułkować.
  4. Owoce zmiksować razem z kaszą jaglaną.
  5. Koktajl rozrzedzić do żądanej konsystencji i posłodzić.


-----
Podobne:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.