Hiszpania - Setas a la plancha, czyli boczniaki z natką pietruszki i czosnkiem

 Plancha to płyta (żeliwna), która jest częścią składową bardziej wypasionych grillów. A la plancha to bardzo popularny sposób przygotowywania potraw (mięs i warzyw z minimalną ilością dodatków) w Hiszpanii. Niestety nie posiadamy planchy, ale da się ją łatwo zastąpić zwykłą patelnią. Dodawaliśmy już kiedyś przepis na setas salteadas con ajo y perejil, czyli boczniaki smażone na oliwie z dodatkiem czosnku i natki pietruszki. W zasadzie ten przepis jest bardzo podobny i jedyne co je różni to sposób smażenia - setas a la plancha najpierw się mocno grilluje, a dopiero pod koniec dodaje się bardzo drobno posiekaną natkę pietruszki i czosnek. Natomiast setas salteadas smażymy od razu razem z czosnkiem. Efekt podobny, ale jednak zupełnie inny.

Wielbicieli kuchni świata w wegańskich wersjach zachęcamy do obserwowania nas na Instagramie lub Facebooku

Składniki (2-3 porcje):
- 20 sporych boczniaków
- mała garść natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 4-5 łyżek oliwy
- spora szczypta soli
- pieprz
- cytryna (do podania)

Przygotowanie:

1) Boczniaki czyścimy (można je lekko umyć, ale następnie należy je dokładnie osuszyć ręczniczkiem papierowym). 

2) Na sporej patelni rozprowadzamy łyżeczkę oliwy. Patelnię dobrze rogrzewamy i na rozgrzaną przekładamy boczniaki (gładką częścią do dołu). Smażymy po mniej więcej 2-3 minuty z każdej strony, aż się przyrumienią. 

3) W międzyczasie natkę pietruszki i czosnek bardzo drobno siekamy i następnie mieszamy z oliwą.

4) Po obróceniu boczniaków polewamy je naszą miksturą z natki pietruszki, czosnku i oliwy. Po kolejnych 20-30 sekundach smażenia przekładamy je na talerz i lekko oprószamy solą i pieprzem.

5) Boczniaki serwujemy lekko skropione sokiem z cytryny. 

Setas a la plancha w wersji domowej

Setas a la plancha na Lanzarote


Komentarze

Prześlij komentarz