poniedziałek, 28 czerwca 2021

Konfitura z truskawek i rabarbaru - bez chemii


Pyszny dżemik domowy ,bez żadnej chemii ,smażony jak dawniej. Pyszne słodkie truskawki i kwaśny rabarbar - to połączenie idealne.... Polecam 


Składniki:
  • 1,5 kg truskawek 
  • 1 kg rabarbaru
  • 1 kg cukru
  • sok z jednej cytryny

Przygotowanie:
Zobaczcie krótki film jak zrobić taką konfiturę 👇👇👇
\


Truskawki szypułkujemy i kroimy w kawałki. Rabarbaru nie obieramy i również kroimy w kawałki.  Wrzucamy wszystko do garnka ,dodajemy cukier ,sok z cytryny i mieszamy. Wstawiamy garnek na gaz i na małym ogniu gotujemy ok 2,5 godziny, co jakiś czas mieszając . Najlepiej żeby garnek miał grube dno, żeby nic się nie przypalało. Po ok 1,5 godzinie smażenia, na wierzchu naszej konfitury utworzy się różowa piana (tak zwany szum),zbieramy go łyżką i wyrzucamy. Po 2,5 godziny wyłączamy gaz, garnek przykrywamy i zostawiamy do następnego dnia(można smażyć w jeden dzień ok 5 godzin, ale ja zawsze rozdzielam sobie na dwa dni). Na drugi dzień włączamy ponownie gaz pod garnkiem i smażymy jeszcze dalej ok 2,5 godziny. Po tym czasie przekładamy go słoików i zakręcamy. Możecie od razu odwrócić gorące do góry dnem i zostawić, ale ja dla pewności zawsze pasteryzuje ok 10-15 min. 
Smacznego!!!

Polecam również inne moje przepisy na domowe przetwory:

0 komentarzy

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!