FIT TARTA BOUNTY – najlepsza kokosowa tarta, jaką w życiu zrobiłam!

Ależ ja się cieszę, że BEZGLUTENOWA, FIT i WEGAŃSKA seria na blogu cieszą się taką popularnością!

Dla mnie tworzenie takich przysmaków dla Was to też niesamowite wyzwanie i nie ukrywam, że dodatkowa motywacja do kombinowania i testowania coraz to nowszych smaków!

Korzystam nie tylko ze swojej kilkuletniej wiedzy, ale też z internetu, ulubionych kont z inspiracjami na Instagramie, innych blogów ( najczęściej zagranicznych ), no i oczywiście książek.

dziś przygotowałam Was kolejną FIT petardę!

Chyba jedną z lepszych, albo nawet najlepszą tartę, jaką zrobiłam w życiu!

M.in takie przepisy możecie poznać na moim szkoleniu FIT SŁODKOŚCI w Akademii Sweet Decor.

Kolejne warsztaty już 27 sierpnia 

ZOBACZ I ZAPISZ SIĘ!

 

W OFERCIE KURSU ZNAJDZIEMY M.IN:

• bazowe wypieki bez glutenu ( m.in. biszkopty i ciasta kruche )

• wegańskie serniki jaglane

• bezglutenowe i wegańskie brownie z masłem orzechowym

• słodkie chlebki owsiano-bananowe

• tarty inspirowane batonami ( m.in. – tarta karmelowo-czekoladowa – tarta kokosowa – tarta orzechowa )

a także FIT wypieki (ze zdrowszymi zamiennikami) inspirowane ukochanymi batonami!
UWAGA Zarówno w formie ciast, jak i batonów!

• FIT Snickers

• FIT Bounty

• FIT Liony

• FIT Princessa

• FIT Pieguski

• FIT Oreo

• i wiele wiele innych!

Połączenie idealnie kruchego spodu z obłędnie kokosowym kremem i czekoladową polewą tworzy fantastyczną całość, które NIKT, absolutnie NIKT się nie oprze!

Smakuje jak znany wszystkim już ponad 50 lat batonik BOUNTY.

Albo nawet jeszcze lepiej!

Przekonajcie się.

Gorąco polecam!

Ps. świetnie sprawdzi się też okrągła forma do tarty – najlepiej taka z wyjmowanym dnem, która zdecydowanie ułatwi wyciąganie. 

DOSTĘPNA TUTAJ!

( pamiętajcie, że na hasło : SYLWIA2021 macie dodatkowy rabat 5% na towar w sklepie https://www.sweetdecor.pl/ ! ) .

SKŁADNIKI:

( duża podłużna lub okrągła forma do tarty )

SPÓD:

* mąka ( pszenna, orkiszowa lub owsiana ) – 200 g

* masło min. 82% – 100 g

* cukier drobny ( zamiennie na erytrytol ) – 90 g

* żółtko L – 1 szt

* jogurt grecki -1 łyżka

KREM KOKOSOWY:

* wiórki kokosowe – 90 g – do kupienia TUTAJ!

* mleko kokosowe ( gęsta część ) – 180 ml – do kupienia TUTAJ!

* slodzidło – np. erytrytol – do smaku ( ok. 80-100 g )

* jogurt grecki – 300 g

* olej kokosowy – 1 łyżka

* mleko w proszku – 1 łyżka

* żelatyna spożywcza – 2 łyżeczki

POLEWA:

* CALLEBAUT czekolada mleczna SELECT 33,6% ( ew.gorzka ) – 100 g – do kupienia TUTAJ!

* olej kokosowy – 1 łyżka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

SPÓD:

Składniki na spód bardzo szybko zarabiamy ( ręcznie lub robotem ), zawijamy w kulę, foliujemy , odstawiamy do chłodzenia.

Po schłodzeniu wylepiamy formę.

Nakłuwamy, pieczemy na złoto w 190C – ok. 20 minut.

Studzimy.

KREM KOKOSOWY:

W garnku gotujemy mleko kokosowe ze słodzidłem i wiórkami kokosowym przez ok.7-10 minut na wolnym ogniu.

Po zdjęciu dodajemy olej kokosowy, mleko w proszku oraz żelatynę rozpuszczoną wcześniej w odrobinie wrzątku, dokładnie mieszamy.

Dodajemy jogurt grecki i wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy.

Wylewamy na kruchy spód, wstawiamy do lodówki.

POLEWA:

Czekoladę rozpuszczamy z olejem kokosowym na kąpieli wodnej.

Oblewamy zimną tartę, chodzimy ponownie.

Smacznego!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress