czerwca 25, 2021

Pomidor zapiekany z jajkiem

Pomidory zapiekane z jajkiem to świetny pomysł na ciepłe śniadanie. 
Co prawda najlepiej przygotować je w weekend, gdy macie więcej czasu, ponieważ dłuższą chwilę muszą spędzić w piekarniku, myślę jednak, że warto 😉




Pomidor zapiekany z jajkiem - przepis na 4 porcje

Do przygotowania zapiekanych pomidorów będziesz potrzebować:
  • 2 pomidory,
  • 4 jajka,
  • 16 oliwek,
  • 2 łyżki startego żółtego sera,
  • kilka listków bazylii,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Pomidory sparz i obierz ze skórki, pokrój w grubą kostkę i osącz na sicie.
2. Do małych kokilek włóż kawałki pomidorów, pokrojone w plasterki oliwki, posyp posiekaną bazylią i oprósz solą.
3. Na pomidory wybij po jednym jajku i posyp starym serem.
4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger