Strona główna Blog Czego używać zamiast cukru? Alternatywa dla cukru
Czego używać zamiast cukru? Alternatywa dla cukru

Czego używać zamiast cukru? Alternatywa dla cukru

O tym, że cukier tuczy, wiedzą chyba wszyscy. Chcąc dbać o swoje zdrowie, powinniśmy stosować alternatywy dla cukru. W sklepach mamy ich ogromny wybór. Dieta bez cukru nie musi być trudna i ciężka. Ale największą zaletą diety bez cukru jest fakt, że powoli odzyskujemy smak. Zyskujemy nowe, głębsze kulinarne doznania, które przez lata zostały wypaczane. Poza tym korzystnie wpływa na naszą wagę, na proces odchudzania i wysmuklenia całej sylwetki. Jakie więc produkty wybierać będąc na diecie bez cukru? Czego używać zamiast cukru? Opcji jest naprawdę wiele. Zamiast cukru możemy używać licznych słodzików i naturalnie słodkich syropów.

Czego używać zamiast cukru? Alternatywa dla cukru

Zamiast cukru doskonale sprawdzi się stewia. To naturalny słodzik roślinny. To roślina, która wywodzi się z Ameryki Południowej. W łodygach i liściach zawiera glikozydy stewiolowe, które są słodkie, a przy tym nie zawierają kalorii. Co ciekawe jest słodsza od cukru o mniej więcej 300 razy. Powinniśmy używać jej w rozsądnych ilościach, naprawdę w niewielkich dawkach. Jedna łyżka stewii to tyle co szklanka białego cukru. Możemy kupić stewię w tabletkach lub płynie.Stewii używamy do doprawiania sałatek lub deserów. Jeśli najpierw wysuszymy, a później sproszkujemy liście stewii, wykorzystamy je do słodzenia herbaty i kawy. Możemy również przygotować ekstrakt ze Stewii, który przyrządza się gotując liście w niewielkiej ilości wody.

Ksylitol to drugi najpopularniejszy zamiennik cukru. Naturalnie występuje w niektórych owocach i warzywach oraz jest produkowany w niewielkiej ilości przez nasze jelita Jest to cukier wytwarzany z kory brzozy. Z tego powodu często nazywany jest cukrem brzozowym. Zawiera około 40 proc. kalorii mniej niż zwykły cukier. Ma też ponad 10 razy niższy indeks glikemiczny. To szczególnie istotne dla ludzi chorych na cukrzycę. Oprócz tego, że wspomaga odchudzanie, przeciwdziała zakwaszeniu organizmu, dzięki niemu łatwiej przyswaja się wapń i magnez. Wiele badań udowodniło, że przyjmowany regularnie działa na zahamowanie łaknieniu na słodkie. Ma charakter zasadowy i właściwości antybakteryjne, nie fermentuje w przewodzie pokarmowym. Mimo wielu zalet ksylitol to produkt wysokoprzetworzony. Najlepiej używać go zatem w niewielkich ilościach. W dużej ilości może powodować jednak biegunkę. Organizm musi się do niego przyzwyczaić i zacząć produkować enzymy, które będą go trawić

Melasa to zamiennik cukru, który jest produktem ubocznym produkcji cukru. Ma formę gęstego, brązowego syropu. Zazwyczaj mamy do czynienia z melasą trzcinową, czasem buraczaną. Zawiera sporo cynku, żelaza, fosforu, magnezu, potasu, wapnia, miedzi, chromu oraz witamin z grupy B. Korzystnie działa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Ma właściwości antyoksydacyjne.

Miód ma zbliżoną kaloryczność do tradycyjnego cukru. A jednak jest uznawany za zdrowszy zamiennik cukru. Przede wszystkim dlatego, że zawiera glukozę i fruktozę, a jego indeks glikemiczny jest niższy. Dodatkowo ma wiele prozdrowotnych właściwości. Łagodzi podrażnienie gardła, kaszel, ma działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze.

Zamiast cukru możemy także używać erytrytolu. Pochodzi z tej samej grupy związku chemicznych co ksylitol. Występuje w niektórych owocach i pyłkach kwiatowych. Tak jak cukier ma postać białych kryształków. Jest niskokaloryczny, nie podnosi poziomu glukozy we krwi, więc idealnie nadaje się dla diabetyków.

Syrop klonowy kojarzy nam się wyłącznie ze słodkim przysmakiem kanadyjskim, ale to tylko półprawda. Syrop klonowy pozyskuje się z pni klonów. Nie zawiera konserwantów i składa się głównie z cukru. Ale dodatkowo zawiera wiele minerałów – magnez, wapń, potas, mangan, fosfor – więc jest znacznie zdrowszy niż klasyczny cukier.

Powszechnie wiadomo, że daktyle są bardzo słodkie. Niewiele osób za to wie, że zawierają wiele cennych składników odżywczych, choćby witaminy z grupy B, witaminę E, wapń, żelazo, karoteny czy fosfor. Syrop daktylowy jest dość kaloryczny, dlatego nie powinniśmy używać go zbyt wiele i zbyt często.

Tagatoza to mało znany zamiennik cukru. Pozyskuje się go z laktozy i jest niskokaloryczny. Charakteryzuje się także niskim indeksem glikemicznym, więc nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi. Sprawdzi się więc w kuchni diabetyków. Tylko 20 proc. tagatozy trawimy w

Erytrytol, podobnie jak ksylitol, jest alkoholem cukrowym. Mniej znany, przez co droższy. Nie powoduje biegunki, jest mniej kaloryczny od ksylitolu i ma niższy indeks glikemiczny oraz właściwości antyoksydacyjne. W smaku jest mniej słodki niż cukier i ksylitol. To również produkt przetworzony.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*