Składniki:
2 jajka
40 g mąki
1/3 szklanki erytrolu
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
500 g truskawek
1 łyżka galaretki
1 łyżka żelatyny
2 serki grani
2 łyżki kakao
2 płaski łyżki żelatyny + 1/2 szklanki mleka
Przygotowanie:
Białka jaj ubić na sztywno ze słodzidłem, zmiksować z żółtkami, a następnie wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Wlać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 25 minut. Wystudzić i nasączyć według uznania. Truskawki rozgnieść i zagotować, zdjąć z palnika dodać galaretkę i żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia. Wystudzić i kiedy zacznie tężeć wylać na biszkopta i wstawić do lodówki. Żelatynę zalać mlekiem, a kiedy spęcznieje podgrzać i mieszać do rozpuszczenia. Kakao zalać niewielką ilością wrzątku. Wystudzić. Serek grani przełożyć do miski i zblendować na gładko, dodać przestudzoną żelatynę i kakao, zmiksować i wylać na galaretkę truskawkową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego 🙂
Ciekawie wygląda to ciasto. Właśnie uświadomiłam sobie, że w przypadku pieczenia biszkoptu ograniczam się tylko do tortownicy, a okazuje się że, że świetnie wygląda upieczone w keksowce. Dzięki za podpowiedź Kasiu 😘
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Keksówka idealnie sprawdza się na ciasto z małej porcji 🙂
PolubieniePolubienie