Trzykolorowe ciasto

Składniki:

2 jajka

40 g mąki

1/3 szklanki erytrolu

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

500 g truskawek

1 łyżka galaretki

1 łyżka żelatyny

2 serki grani

2 łyżki kakao

2 płaski łyżki żelatyny + 1/2 szklanki mleka

Przygotowanie:

Białka jaj ubić na sztywno ze słodzidłem, zmiksować z żółtkami, a następnie wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Wlać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 25 minut. Wystudzić i nasączyć według uznania. Truskawki rozgnieść i zagotować, zdjąć z palnika dodać galaretkę i żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia. Wystudzić i kiedy zacznie tężeć wylać na biszkopta i wstawić do lodówki. Żelatynę zalać mlekiem, a kiedy spęcznieje podgrzać i mieszać do rozpuszczenia. Kakao zalać niewielką ilością wrzątku. Wystudzić. Serek grani przełożyć do miski i zblendować na gładko, dodać przestudzoną żelatynę i kakao, zmiksować i wylać na galaretkę truskawkową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego 🙂

2 uwagi do wpisu “Trzykolorowe ciasto

  1. Ciekawie wygląda to ciasto. Właśnie uświadomiłam sobie, że w przypadku pieczenia biszkoptu ograniczam się tylko do tortownicy, a okazuje się że, że świetnie wygląda upieczone w keksowce. Dzięki za podpowiedź Kasiu 😘

    Polubione przez 1 osoba

Dodaj komentarz