Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Makrela z grilla po indyjsku

www.e-ksiazkakucharska.pl
Makrela z grilla.

 Makrela z grilla.

     Makrela z grilla to niesamowita ryba z grilla pełna indyjskich smaków i przypraw. Odpowiednio dobrana mieszanka przypraw wnika głęboko w rybę i sprawia, że makrela jest tak wyjątkowo pyszna. Przepis jest prosty, a składniki łatwo dostępne. 

Makrela grillowana.

     Przygotowanie ryby zajmuje niewiele czasu i nie wymaga to większego wysiłku, z wyjątkiem starannego oczyszczenia ryby. Makrela grillowana to mieszanka wielu smaków, jest soczysta i delikatna w środku, na zewnątrz natomiast ma wspaniałą chrupiącą skórkę o smaku indyjskich przypraw.

Jak zrobić makrelę na grillu.

   Podstawą smaku jest przygotowanie marynaty z mieszaniny oleju, soku cytrynowego, chili, pasty z mielonego czosnku i imbiru, kurkumy i soli do smaku. Podczas grillowania posypujemy węgle przyprawą Garam Masala. Aromat jaki unosi się znad grilla...fantastyczny! :D

   Ryba grillowana w całości ma więcej smaku i jest bardziej soczysta niż zwykłe filety. Makrelę można również grillować w folii aluminiowej. Świetnie smakuje grillowana w piekarniku lub z grilla elektrycznego.

makrela z grilla
Makrela z grilla.


Świeża makrela z grilla 


Składniki na 1- ewentualnie 2 porcje:

  • 1 sprawiona i oczyszczona makrela
  • 1 i 1/2 łyżeczki pasty czosnkowo-imbirowej
  • 1/2 -1 łyżeczka mielonego chili (dostosować do smaku, jednak ryba ta powinna być pikantna)
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól morska do smaku
dodatkowo:
  • kawałki cytryny
  • kilka ząbków czosnku
  • 1-2 niewielkie papryczki chili zielone lub czerwone
  • 2-3 łyżki posiekanej kolendry
  • kilka listków limonki kaffir (ewentualnie)
  • Garam Masala do wsypania do grilla podczas pieczenia ryby

Makrela z grilla przepis:


Krok 1.
  • Wymieszać wszystkie składniki marynaty: oliwę, sok z cytryny, kurkumę, chili, sól morską oraz pastę czosnkowo-imbirową.
Krok 2.
  • Oczyszczoną i umytą makrelę wytrzeć papierowym ręcznikiem do sucha.
  • Ostrym nożem zrobić ukośne nacięcia 
Krok 3.
  • Przygotowaną rybę natrzeć starannie marynatą, do środka włożyć kawałki cytryny, papryczki chili, kolendrę, czosnek i odstawić do lodówki przynajmniej na 1 godzinę.
Krok 4.
  • Rozgrzać grill.
  • Rybę wyjąc z lodówki. Zawinąć w folię aluminiową albo włożyć do specjalnego kosza do grillowania ryb. Rybę można skropić dodatkowo oliwą, wsypać na węgle Garam Masala (przyprawą tą można także posypać rybę podczas grillowania).
  • Makrelę grillować 8-10 minut z każdej strony, aż będzie gotowa.

Miłego gotowania!

www.e-ksiazkakucharska.pl
Makrela z grilla.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger