Makrela z grilla po indyjsku
Makrela z grilla. |
Makrela z grilla.
Makrela z grilla to niesamowita ryba z grilla pełna indyjskich smaków i przypraw. Odpowiednio dobrana mieszanka przypraw wnika głęboko w rybę i sprawia, że makrela jest tak wyjątkowo pyszna. Przepis jest prosty, a składniki łatwo dostępne.
Makrela grillowana.
Przygotowanie ryby zajmuje niewiele czasu i nie wymaga to większego wysiłku, z wyjątkiem starannego oczyszczenia ryby. Makrela grillowana to mieszanka wielu smaków, jest soczysta i delikatna w środku, na zewnątrz natomiast ma wspaniałą chrupiącą skórkę o smaku indyjskich przypraw.
Jak zrobić makrelę na grillu.
Podstawą smaku jest przygotowanie marynaty z mieszaniny oleju, soku cytrynowego, chili, pasty z mielonego czosnku i imbiru, kurkumy i soli do smaku. Podczas grillowania posypujemy węgle przyprawą Garam Masala. Aromat jaki unosi się znad grilla...fantastyczny! :D
Ryba grillowana w całości ma więcej smaku i jest bardziej soczysta niż zwykłe filety. Makrelę można również grillować w folii aluminiowej. Świetnie smakuje grillowana w piekarniku lub z grilla elektrycznego.
Makrela z grilla. |
Świeża makrela z grilla
- 1 sprawiona i oczyszczona makrela
- 1 i 1/2 łyżeczki pasty czosnkowo-imbirowej
- 1/2 -1 łyżeczka mielonego chili (dostosować do smaku, jednak ryba ta powinna być pikantna)
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól morska do smaku
- kawałki cytryny
- kilka ząbków czosnku
- 1-2 niewielkie papryczki chili zielone lub czerwone
- 2-3 łyżki posiekanej kolendry
- kilka listków limonki kaffir (ewentualnie)
- Garam Masala do wsypania do grilla podczas pieczenia ryby
Makrela z grilla przepis:
- Wymieszać wszystkie składniki marynaty: oliwę, sok z cytryny, kurkumę, chili, sól morską oraz pastę czosnkowo-imbirową.
- Oczyszczoną i umytą makrelę wytrzeć papierowym ręcznikiem do sucha.
- Ostrym nożem zrobić ukośne nacięcia
- Przygotowaną rybę natrzeć starannie marynatą, do środka włożyć kawałki cytryny, papryczki chili, kolendrę, czosnek i odstawić do lodówki przynajmniej na 1 godzinę.
- Rozgrzać grill.
- Rybę wyjąc z lodówki. Zawinąć w folię aluminiową albo włożyć do specjalnego kosza do grillowania ryb. Rybę można skropić dodatkowo oliwą, wsypać na węgle Garam Masala (przyprawą tą można także posypać rybę podczas grillowania).
- Makrelę grillować 8-10 minut z każdej strony, aż będzie gotowa.
Makrela z grilla. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz